餐廳: 南記粉麵
資訊:

餐廳: 南記粉麵
資訊:

星期日喺中環Formula E到做完野打算行紅隧返屋企,但去到灣仔見到排長龍塞哂車,於是改路行東隧返屋企,但出到東隧後有D肚餓,於是就兜咗入去搵食,兜咗一個圈後諗諗吓超過大半年無食過南記,於是再兜多個圈搵位泊車啦,最終都要兜多兩個圈先搵到個位泊車。入到店內排隊等落單比錢,前兩個大陸阿姐叫一樣野都叫咗成五分鐘。終於到我落單,叫咗個珍寶小窩米線大麻辣,落完單等叫號碼啦......等...等了又等,等咗接近十分鐘(食咁多次都無試過等咁耐)我行埋去問個姐姐,原來我張單105佢打咗015...終於拎咗碗米線,終於可以開餐其實一直以來食湯麵我習慣係先飲咗個湯先,今次都唔例外,但今次係超失望!麻辣大辣唔辣不在話下,個湯超咸!算啦,唔再飲個湯!其實個珍寶有五個餸,包括魚蛋、牛丸、墨魚丸、魚皮餃、春卷正常嘅配料係無驚喜,包括魚蛋、魚皮餃&春卷但牛丸唔知係咪轉咗供應商,粉多到一個點,一D都唔彈牙,完全係似街市買D平價牛丸嘅感覺!而墨魚丸係有陣雪味超難食!我諗我都唔會再黎,一來呢次嚇怕咗,二來搵位泊車真係超難。

終於拎咗碗米線,終於可以開餐

麻辣大辣唔辣不在話下,個湯超咸!
算啦,唔再飲個湯!
其實個珍寶有五個餸,包括魚蛋、牛丸、墨魚丸、魚皮餃、春卷
正常嘅配料係無驚喜,包括魚蛋、魚皮餃&春卷
而墨魚丸係有陣雪味超難食!

我諗我都唔會再黎,一來呢次嚇怕咗,二來搵位泊車真係超難。
2019-03-10