2021-12-31
由於小妹返工返港島區,所以放工不時都會去銅鑼灣食好西,特別係加路連山道,稱得上係美食集中地👍🏻上星期同友人去咗炊豕店,平時成日都見排長龍,好彩今次早去,等咗5分鐘就入得。舖頭比較細,坐到20個人左右,座位有啲迫,裝飾幾有台灣復古感覺。一早聽聞呢度豬扒又大份又多汁,我哋兩個人分別點咗招牌蔥油豬扒飯(加配煎蛋同午餐肉)、大阪燒豬扒撈幼麵、肉燥凍豆腐,同埋一支橙汁。嘢食好快到,一上枱被佢個巨量size嚇親!蔥油豬扒好惹味,外脆內軟,塊午餐肉仲要係炸,勁邪惡但忍唔住一啖接一啖咁食。大阪燒豬扒都好好食,同平時日本餐廳食個味無咩分別,豬扒有成五六塊。幼麵幾煙韌,份量多到我打包做第二日飯盒。肉燥凍豆腐可以解濟,不錯不錯。埋單每人$90都唔使,飽到上心口。其實menu上仲有好多嘢都想食,下次放工再嚟過。