2019-10-15
今晚有緊要事黎中環,就揀左呢間聽聞由日本人親自打理既拉麵店食晚餐,雖然地址寫左係中環,但其實由上環站E2 出口行去係近好多。一入到店內已經好有日本feel, 坐好揀拉麵,其實全店只賣一款拉麵,就係豬骨湯叉燒拉麵,menu 上面見到有幾款揀其實係揀緊啲配菜,可以係玉子,可以係高菜,可以配辣,等等。所以就揀左No.1 拉麵同埋玉子拉麵試下。No.1 拉麵其實係乜配料都有啲,所以我覺得叫No.1 拉麵係最豐富。等既時候觀察到原來係廚房整緊野食個位拉麵師傅係日本人黎(我估亦都係老闆), 然後再留意到原來上面啲牌寫左有啲小食!!!今日唔係太餓,唯有下次黎個陣再試埋啲小食。拉麵到~好多配菜,玉子入味唔太咸,叉燒肥瘦均勻又唔鞋,木耳又爽口,最緊要個湯,個豬骨湯真係第一次食到呢種味道,明明望同埋飲落去個口感都係好濃,但個湯濃得黎唔會好咸,高過哂其他我之前你論係香港定日本食過既拉麵舖既豬骨濃湯底幾班!超級推介!講漏個麵添,個麵係一x拉麵個類既直麵黎,可以自選軟硬度,我同友人剛好一個要好硬一個要好軟,啲麵加埋啲湯食very good! 食完個日本人走黎問我地個湯底點,我地當然讚口不絕!