2019-01-29 1217 瀏覽
今日朋友係中環話想食日本野,剛好記得威靈頓街有間“大吉” ,我哋就行過去睇下有冇位。可能時間尚早,去到未開始多人,本來諗住可以大擦一餐食放題,但原來大吉冇咗放題,佢已經轉咗為日式居酒屋。 既然嚟到,唔緊要啦照食試下佢轉營後表現如何先。日本餐廳依舊係日式裝備,背景音樂主要為日本,英文,仲有我好耐冇聽過的酒井法子歌,主打柔和。職員有禮效率高,好快遞上餐牌,上綠茶及介紹是日精選俾我哋,仲話啤酒,紅白酒今日買一送一,平均二十幾蚊一杯啤酒,睇落幾抵咁,但可惜今日嗰位朋友唔鐘意飲酒,所以唯有下次啦~今次我哋叫咗個招牌《海膽三重奏杯》,壽司拼盤同一盤刺身。《海膽三重奏杯》好似一個塔咁,外型咁特別,新鮮海膽比較軟身,要砌到好似塔咁高,仲放得上隻甜蝦係上面,應該都幾考功夫;餐牌上寫住話海膽三重奏杯係由海膽,牡丹蝦及三文魚籽造成,但我覺得應該唔至咁簡單,應該仲有其他秘製材料加咗落去所以咁鮮甜美味。。。上海膽同時餐廳配埋紫菜, wasabi,青瓜絲,等我哋可以包住個海膽黎食,十分細心,唔夠待應仲會refill畀我哋。壽司拼盤有8款壽司,由三文魚,吞拿魚,北寄貝,甜蝦等,海鮮新鮮,配埋飯糰十分美味(我走嗰時先

今次我哋叫咗個招牌《海膽三重奏杯》,壽司拼盤同一盤刺身

壽司拼盤有8款壽司,由三文魚,吞拿魚,北寄貝,甜蝦等,海鮮新鮮,配埋飯糰十分美味(我走嗰時先留意到,原來啲米係日本原產,唔怪得知食落有啲唔同啦)。

刺身有6款海鮮,樣樣都咁新鮮,厚切,咬落去有口感,又唔乾身,我估應該係即叫即切唔會好似某大型連所食店咁切定俾客。

總結,呢個地方食下刺身,同朋友摸下杯底都係個唔錯的選擇,等我下次同其他朋友再黎過先。
  • 海膽三重奏