2022-10-03
🏠雲貴川風味 果日去完車公廟轉運,行左去大圍搵食😋本身想食一間以前讀書成日食嘅一間茶餐廳嘅蒸水蛋飯,可惜已經無左蒸野食🥹行前少少見到呢間食米線,佢令我諗起我之前都好中意食沙田一間同佢個名好似嘅酸辣粉,所以就入左去試下~ 🍜酸辣米線 (辣腩肉+冬菇+通菜 )*多酸汁 $54 睇左呢度嘅食評話呢度嘅酸辣米線唔夠酸唔夠辣,但我果刻好想食酸辣所以都照嗌🤣見到佢有多酸汁呢個choice覺得幾好,因為我都中意食啲酸味出啲嘅酸辣米線。嚟到飲啖湯就覺得我嘅*多酸汁choice做得好好,因為真係好夠酸😋 講返啲餸,辣腩肉的確比起其他餐廳嘅肉比較瘦,不過我又中意瘦多少少嘅腩肉所以ok,呢啲都係個人口味🤣🤣 冬菇炆得勁入味不過比較細粒,通菜都新鮮爽口👍🏻 🍜麻辣米線(菜肉雲吞+蘿蔔) $47 本人就唔係好中意食麻辣所以好難比comment,同行嘅朋友就覺得麻辣湯底唔夠麻香味, 剩係得鹹味。菜肉雲吞係比較薄皮嘅菜肉雲吞,個皮好似出色過個餡🤣蘿蔔就普通,唔係好有味。 🐥鴛鴦烤雞翼 $31 呢個烤雞翼等咗20分鐘左右,問落先知原來係即叫即烤所以要等耐啲。雞翼大細正常, 食落就食得出佢烤嗰陣個醬係用同一隻辣椒醬,
🍜酸辣米線 (辣腩肉+冬菇+通菜 )*多酸汁 $54
🍜麻辣米線(菜肉雲吞+蘿蔔) $47