真實自費食評今次係第二次食大圍呢間分店,而元朗分店都食過兩次,但大圍分店質素好似真係有啲下滑。今次係訂到8:15pm既時段,店員都知道天氣比較熱,喺8:00pm就已經可以俾客人入去涼下冷氣,至少老人家唔洗好熱咁喺門口等。店員都好好咁問飲咩茶,亦都會問你有啲菜得返一個限額問你要唔要,但因為唔適合所以無要到,但因為知道啲菜式賣哂就可能無,所以落一兩樣先,但呢到啲店員有啲係你未講完佢就轉身走左,所以會諗究竟佢有無同你落到單。呢樣希望佢地可以改進下。今次都叫左唔少菜式,因為多人食可以試多啲。第一叉 $188之前食既時候係叫勾魂叉,底鋪左脆米,又會喺面上搽菠蘿醬再用火鎗喺面到燒一燒。但依家只係好普通咁上菜,但就可能少左佢地想推薦呢個喺屬於佢地signature既賣點。叉燒係好厚切既,雖然舊數比較少,但其實覺得厚再切半都好夠食,都係肥叉既質素,所以好適合食肥叉既人試呢個菜。一口金磚 $78以為個名係豆腐,但食落原來係蘿蔔糕,都幾有驚喜嘅係因為佢個外皮係用鹹蛋黃去炸,所以食落好香口,呢個菜式都好飽肚。鮮山葵海蜇頭 $128因為好鍾意食海蜇頭既關係,呢個菜係我每次黎都必點既,而且配山葵少少辣辣地係一個
真實自費食評

今次都叫左唔少菜式,因為多人食可以試多啲。

第一叉

第一叉 $188

一口金磚

一口金磚 $78

鮮山葵海蜇頭

鮮山葵海蜇頭 $128
因為好鍾意食海蜇頭既關係,呢個菜係我每次黎都必點既,而且配山葵少少辣辣地係一個好開胃既菜式。

脆皮黑鬃鵝

脆皮黑鬃鵝 $168
其實係燒鵝,唔係太多肉但個外皮都有少少脆口

一缽魚腸

一缽魚腸 $168
個蛋會比較實,魚腸都算多,一定要配胡椒粉食,因為係會有少少腥。

冰梅咸檸骨

冰梅咸檸骨 $208
個外皮唔會炸得好勁,係半肥肉,但會有根未必咬得開,個咸檸骨汗都較得好岩味。

豬油炒飯

豬油炒飯 $158
可以講既係飯粒粒分明唔會痴埋一堆。

砂鍋蝦頭膏炒飯
砂鍋蝦頭膏炒飯 $228
一黎到店員會打開個蓋再幫手兜兩下,黎既時候好香,不過食落無乜蝦既味。

本身店俾左少少菜單可以早幾日訂菜式,黑鬃鵝喺菜單裡面可以揀,仲有全隻半隻例牌去選擇,但當同店員預訂嘅時候,話一定要訂半隻。但我喺張可以訂既菜單又見唔到咁寫,咁就問店員點解一定要訂半隻,但店員突然又話唔洗訂半隻,話到時嚟到仲有例牌就可以要。咁其實早啲比客訂,但又冇寫到明要定半隻起,其實被店員搞到好混亂。希望佢地可以跟進下呢啲情況式或update下啲俾人早啲訂既菜式。

整體黎講,我覺得元朗分店係出色啲,因為試過元朗既晚飯同飲茶,元朗分店既店員都會推薦啲合式既菜式,同埋元朗店既店員好似親近啲,呢間好似同啲人講野無乜反應咁。

而價錢,如果呢啲份量既話係真係略貴,亦都因為佢係列入米芝蓮推介餐廳,但其實質素只係可以話OK,未去到有一啲菜式真係好超級特別推介。
如果仍然想列入為米芝蓮推薦餐廳,需要再用心一點。
第一叉
鮮山葵海蜇頭