2020-05-18
工人放假, 夜晚出街食, 去開大圍都知喺積福街li間掛滿紅燈籠嘅中菜館, 入到去空間感非常好, 每張枱之間以大塊透明膠隔住, 既做到”抗疫”效果亦唔影響觀感, 餐具好乾淨梳化櫈舒服,🥢一坐低會serve茶&水各一壺, 我地飲”菊花”, 經理仲拎左大圍小館自家製嘅琥珀合桃, 甜甜地好好味, 仲有話梅苦瓜, 老公話兩樣一齊食唔覺苦仲好清爽開胃添. (茶水HKD20@)🥢第一次黎就遇到li位nice又健談嘅女經理👍🏻, 我地4個人無咩idea食咩, 佢推介左幾款店家嘅名物俾我地.🥢京葱爆牛仔肉 (HKD138)牛肉一食就知係靚貨, 睇下牛仔肉嘅紋路鎖住好味嘅汁料, 加上勁多爆香斜切嘅京葱, 肉質新鮮無得彈👍🏻, 一人一碗飯連京葱都清埋😛.🥢柚子胡椒鮮魷 (HKD138)menu有四種styles揀(金沙,蝦醬,椒鹽). 椒鹽鮮魷食得多, 加入柚子鹽嘅鮮魷仲要咁好食就第一次, 炸粉漿超鬆脆, 白雪雪嘅魷魚新鮮口感軟腍, 係坊間炸鮮魷嘅高level版, 加上柚子鹽味道更加清新, 碟醬都無掂過已經夠哂好食.🥢沙薑鮮雞•半隻 (HKD228) 經理特別推介本地農場飼養嘅無激素雞, 食過真係唔想再食坐
🥢
京葱爆牛仔肉 (HKD138)
🥢
柚子胡椒鮮魷 (HKD138)
🥢
沙薑鮮雞•半隻 (HKD228)
經理特別推介本地農場飼養嘅無激素雞, 食過真係唔想再食坐車過關黎香港嗰啲雞!! 我地怕食唔哂, 就嗌半隻, 點知都好大碟, li個農場出品嘅雞肉咁嫩滑其中一個原因係佢地生長期around 90-100日. 最矜貴莫過於香港飼養+無激素, 唔係好多地方食到ga, 大人細路都食得超放心❤️.
🥢
啫啫唐生菜煲 (HKD118)
滾熱辣嘅唐生菜煲黎到時仲係啫啫聲呢, 唐生菜大大棵沾滿蒜, 椒, 蝦醬嘅惹味, 蝦醬醎香非常突出, 平時唔多食菜嘅老公竟主動勁食.
🥢
嘩....多謝經理請我地食渣咋呢!! 豆多到爆勁足料, 甜味適中, 飯後糖水都製作認真, 一定有下次啊, 我仲想食店家嘅”第一叉”同”炸鮮奶”架👍🏻.