2015-06-26
今日係星期五,又和女友在銅纙灣行街街,順便去一間朋友極力推介位於大坑的西餐廳叫THE PUDDING - NOUVEAU,最出名係食BRITISH ALL DAY BREAKFAST同埋WAFFLE。由銅鑼灣SOGO行過去大坑,大約十五分鐘,到達之後需要排一排隊(真係好多人食架)。店內大約有18個座位,裝修格局有點英式味道,咁當然啦,呢度最出名係食BRITISH ALL DAY BREAKFAST喎。好肚餓,立即ORDER嘢,牆上也寫了今日的廚師推介。問了WAITOR,以我男士大食既食量,ALL DAY BREAKFAST最啱我,二話不話立即ORDER,而女友就ORDER了DUCK CONFIT & WAFFLE,而飲品方面我則點了CHOCOLATE MILKSHAKE,女友點了。ALL DAY BREAKFAST有2塊多士,一塊KING SIZE薯餅,煙肉,豬肉腸,炒蛋,草菇和半隻大蕃茄,份量夠大份啱哂我。多士用自家制麵包制成,鬆軟得嚟又入口即融;豬肉腸外皮只要用刀輕輕一切即可,肉質嫩滑充滿著肉香;煙肉脂肪和咸味適中,肉質不『鞋』口,配上炒得半熟雞蛋一齊食,有種MARRIAGE既感覺
ALL DAY BREAKFAST有2塊多士,一塊KING SIZE薯餅,煙肉,豬肉腸,炒蛋,草菇和半隻大蕃茄,份量夠大份啱哂我。多士用自家制麵包制成,鬆軟得嚟又入口即融;豬肉腸外皮只要用刀輕輕一切即可,肉質嫩滑充滿著肉香;煙肉脂肪和咸味適中,肉質不『鞋』口,配上炒得半熟雞蛋一齊食,有種MARRIAGE既感覺。(4♥/5♥)
女朋友二話不說ORDER了雜莓煙燻奶凍同埋仲夏香芒法式多士芭菲。
先嚟既係雜莓煙燻奶凍,新鮮雜莓配上自家制的藍莓雪糕,酸甜味混合得很好,比例適中,加上牛奶味十足既奶凍,味道層次非常好。聽說這個奶凍不是時常有,要看看雜莓是否新鮮,否店主情願不做。(4♥/5♥)