2024-03-04
生日飯一餐接一餐,今次約咗舊同事去大坑做下貴婦食Brunch!呢間餐廳喺精品酒店入面,裝修走三十年代百老匯風格,黑色牆身配白色牆磚,加埋木枱同灰皮凳,☺️relax而不失時代感,室內樓底高,日光充足,感覺好舒服!😌好啱放假瞓到自然醒再去chill下!雖然餐廳走中高價位,不過Brunch套餐性價比都幾高下,$228/位有4道前菜畀兩個人share食,一個主食,一份甜品同餐飲。🤗每一道前菜份量都好足,只食前菜都回本!而主菜都無因為係Brunch而減少,呢個餐其實可以當Breakfast+Lunch+Tea一齊食,好飽飽~前菜🍈巴馬火腿配蜜瓜鹹香嘅Parma Ham配清甜嘅蜜瓜幾時都係咁醒神開胃!🥗煙燻三文魚凱撒沙律煙燻三文魚整成一絲絲撈落啲沙律菜度,比起一片片無咁鹹,更易入口,而且沙律菜加咗好多芝士粉,一樣咁開胃!🥑芋頭片配牛油果蓉芋頭片炸得好爽脆,但乾身唔油膩,沾埋有少少辣嘅牛油果醬一齊食,感覺比食薯片健康呢!如果Happy Hour有杯酒,應該可以食唔停!🥗卡布里沙律卡布里沙律有水牛芝士、蕃茄仔、果仁碎同牛油果醬撈埋,雖然無凱撒沙律咁清新,但口感更有層次,係兩種唔同嘅味道!🧀黑松露芝士巴
前菜
🍈巴馬火腿配蜜瓜
鹹香嘅Parma Ham配清甜嘅蜜瓜幾時都係咁醒神開胃!
🥗煙燻三文魚凱撒沙律
🥑芋頭片配牛油果蓉
🥗卡布里沙律
🧀黑松露芝士巴馬火腿多士
多士細細件,烘底嘅多士鬆化脆口,入面有Mozzarella芝士同Parma Ham,咸香十足,而且好香黑松露味,濃而不膩,呢個size我覺得啱啱好!
主食
🐟香煎比目魚配芒果莎莎
比目魚好厚肉,魚肉嫩滑無雪味,配埋芒果嘅清甜,夠fresh!
🐷慢煮豬鞍配雜菜
豬鞍一樣好厚肉,而且煎到好腍幾香口。最欣賞嘅係綿密嘅南瓜蓉同爽脆嘅蔬菜,無咩油又解膩!
💥芝士蛋糕
芝士蛋糕一啖食晒,加埋伴碟嘅爆炸糖嘅刺激,可以滿足食甜品嘅願望又唔會太多,非常好!