2022-07-04
之前冇意中睇到youtube短片介紹呢間餐廳,話有對情侶開滷水舖,仲要擺盤擺得好精緻,睇到有D興趣~所以就揀左今日來了😂去到舖頭大概六點半左右,係對面馬路已經見到舖頭門口好多人,心諗:乜事啊,係咪真係咁好食啊😨之後行到埋去攞飛,發現要等十幾張枱,已經覺得有D痴線😐但山長水遠入到來,冇理由走架,所以照等🤦♀️等位期間,見有staff寫住冇斬料🦆鵝鴨,後尾又寫堂食有可能冇鵝,搞到我個心離一離😢等左大概45分鐘左右就有位,當時仲掛著一隻半鵝,好彩😂本身想叫埋夜市拼盤同滷豆腐,但staff話豆腐沽清,今日冇做炸野🤦♀️所以最後只叫左兩個餐😢等左陣,兩個套餐都上枱了🎉🦆招牌滷水獅頭鵝套餐 ($63)🦆鵝片、🦆鵝脾都賣晒,唯有叫獅頭鵝🤷♀️🦆獅頭鵝冇乜骨,唔係頭頭尾尾,好多肉😍滷水汁又唔會好鹹,幾好👍🥬甜酸菜好好食,送白粥一流😋飯麵部份,其實除左白粥,仲有🍚飯、🍜湯麵同🍝鵝油撈麵~不過感覺上滷水要配白粥,所以就揀左白粥了😂白粥幾大碗,不過米水分明,略嫌煲得唔夠綿,有少少失分😢🐮綜合牛肉套餐 ($65)🐮綜合牛肉係包含牛𦟌、牛肚、牛根,份量幾多~D野唔會炆得太淋,仲有D咬口😋味道上同鵝差唔多,唔會太
話有對情侶開滷水舖,仲要擺盤擺得好精緻,睇到有D興趣~
所以就揀左今日來了😂 去到舖頭大概六點半左右,係對面馬路已經見到舖頭門口好多人,
心諗:乜事啊,係咪真係咁好食啊😨
之後行到埋去攞飛,發現要等十幾張枱,已經覺得有D痴線😐
但山長水遠入到來,冇理由走架,所以照等🤦♀️ 等位期間,見有staff寫住冇斬料🦆鵝鴨,後尾又寫堂食有可能冇鵝,搞到我個心離一離😢
等左大概45分鐘左右就有位,當時仲掛著一隻半鵝,好彩😂
所以最後只叫左兩個餐😢 等左陣,兩個套餐都上枱了🎉
🦆招牌滷水獅頭鵝套餐 ($63)
🦆鵝片、🦆鵝脾都賣晒,唯有叫獅頭鵝🤷♀️
🦆獅頭鵝冇乜骨,唔係頭頭尾尾,好多肉😍
滷水汁又唔會好鹹,幾好👍
🥬甜酸菜好好食,送白粥一流😋
飯麵部份,其實除左白粥,仲有🍚飯、🍜湯麵同🍝鵝油撈麵~
不過感覺上滷水要配白粥,所以就揀左白粥了😂
白粥幾大碗,不過米水分明,略嫌煲得唔夠綿,有少少失分😢
🐮綜合牛肉係包含牛𦟌、牛肚、牛根,份量幾多~
D野唔會炆得太淋,仲有D咬口😋
味道上同鵝差唔多,唔會太鹹😏
三樣野最鍾意牛根,滿滿的骨膠原😍
🐟糖脆炒花生魚仔,估唔到幾有驚喜😳
有少少蒜蓉味,好香口,如果可以大碟少少就好啦😂
🐔手工雞湯麵,湯幾順口,朋友最後飲晒個湯😂
麵質彈牙,好食👍
🥤凍冬瓜茶 ($8)
🥤以為呢度D奶茶都係一般貨色,甚至未必會好飲😂
(因為就算茶記都唔係間間好飲,何況滷水舖🤣)
點知,幾好飲喎,茶味重,唔會得奶味👍
🥤冬瓜茶唔會太甜,味道o岩o岩好👍
到我地差唔多食完,staff已經話之後未必有鵝,都仲有人照攞飛等堂食😳
整體來講,🍲食物唔錯嘅~
💁♀️服務上,雖然好多人排隊等外賣同堂食,但感覺算有條理~
門口會貼牌仔講依加排到幾號,入一個no.就刪一個no.,即時update,等大家知仲要等幾多個位~
同埋舖頭細細,人手都算夠了,所以服務上我都幾滿意👍