2023-03-17
中意食餃子嘅朋友,應該都會有唔少心水餃子店,大埔嘅呢間逸東餃子店唔知你又試過未呢?💛如果未試過,呢間絕對值得打入去你地嘅十大餃子店list 📄除左大埔,北角都有佢嘅分店👍🏻港島嘅朋友都照顧得到。🥟韭菜鮮肉餃 配 招牌蕃茄薯仔魚湯米線 (六隻) $➍➍佢呢度有六隻同十隻嘅份量選擇,一人份量六隻餃加麵底已經好足夠。我嘅至愛就必定係韭菜鮮肉餃啦,韭菜味濃郁肉質鮮嫩多肉汁,皮薄程度適中可以看穿肉餡顏色,每隻包到脹卜卜。中意食辣嘅加少少佢哋嘅辣椒油,唔係太辣但正正帶岀更大鮮味😋另一我至愛就係佢地嘅蕃茄薯仔魚湯底,佢嘅魚湯唔算滾到好濃味,清清淡淡咁唔會好鹹,飲落就知係唔加味精,而且一啲都唔油膩,帶橙黃色好有營養嘅湯底,真係可以成碗飲哂!配搭通心米線,每條粉都掛哂湯,簡直絕佳配搭!🥟 粟米芝士鮮肉餃 配 招牌蕃茄薯仔魚湯米線 (六隻)$➎➋想食創意另料嘅可以試埋粟米芝士鮮肉餃,咬落粒粒粟米爽口,芝士邪惡半溶狀態做到少少拉絲效果,如果呢個揀煎餃會比湯餃更加滋味!😗📍逸東餃子 大埔東昌街6-11號東昌閣地下E號舖
🥟韭菜鮮肉餃 配 招牌蕃茄薯仔魚湯米線 (六隻) $➍➍
📍逸東餃子