2024-10-13 179 瀏覽
最近選擇了位於大埔的OX Steak Lounge來慶祝,呢間餐廳英倫風格好有情調,加上菜品性價比高,真係好期待!我哋點咗兩個前菜:煙三文魚沙律配蜜糖芥末醬同埋自家製生牛肉他他。煙三文魚沙律嘅蜜糖芥末醬酸酸甜甜,食完好開胃;而自家製生牛肉他他, 牛肉新鮮嫩滑, 而且用咗洋蔥同埋少少辣椒粉做配搭層次更加豐富~龍蝦濃湯,湯濃稠得啱啱好,飲落去有濃濃嘅龍蝦味,真係好好味!仲有牛肝菌野菌忌廉湯, 每一啖都好足料好有牛肝菌味道~餐廳嘅招牌自家製牛骨髓牛油包都唔可以唔試,麵包鬆軟,搭配牛骨髓嘅牛油嘅,好特別!主菜我哋選咗黑松露鵝肝威靈頓牛柳(8 oz),外層酥皮酥脆,裡面嘅鵝肝同牛柳層次分明,牛柳夠嫩滑,仲帶有濃濃嘅鵝油香,好食!仲有一份香煎澳洲PR級草飼肉眼五成熟, 五成熟恰到好處,調味啱啱好比利時朱古力心太軟,外面微脆,裡面流心嘅朱古力甜度啱啱好,搭配士多啤梨醬食落又唔會太甜OX Steak Lounge嘅用餐體驗好開心。服務員態度超好,環境浪漫,非常適合慶祝特別日子。