小麻吉 滷肉飯🍚|大埔 特色台灣 麻辣滷肉飯|☺️講到台灣特色,唔可以唔提既,更係滷肉飯啦,半肥瘦,肥美多汁。簡單咁撈飯食已經好夠滿足。今次黎到大埔分店既小麻吉。睇下食完係咪真係可以變麻吉~😂🍛麻辣滷肉飯好少見有麻辣既滷肉飯食。唔好見佢顏色平平無奇,實際真係好麻辣,有興趣既可以試下。其實都好大碗,米飯粒粒分明,軟硬適中。滷肉肥瘦既比例大概係瘦比肥8:2左右,食落口一d都唔油膩。我揀左晚市既套餐,仲可以包埋主菜,小食。🐣蜂蜜芥末鹽酥雞鹽酥雞炸得好酥脆,但入面既肉質好嫩滑多汁,肉質十分好。無雪藏味。配上蜂蜜芥末既醬,好惹味,甜甜鹹鹹咁,真係好好味。好推介比大家~🐷麻辣滷豬耳尼個麻辣豬耳係熱食,所以偏軟。佢比起普遍既麻辣豬耳,無咁爽脆,多左嫩滑同脂肪既滑溜。同樣,麻辣味真係好出。🐮紅燒牛肉麵大大碗,千奇唔好睇少佢既份量!牛肉使用左牛腱既部位,煮得好入味同軟,但保留到一點既煙韌,口感唔錯。麵質都好彈牙, 湯頭都好唔錯,有蔬菜既鮮甜味。🦑炸花枝丸花枝丸大大粒,仲有唔少墨魚粒,真係夠曬鮮甜同口感🍹珍珠奶茶甜度適中,如果係用鮮奶就更加好啦。最鍾意係佢既珍珠,好煙韌,煮得啱啱好!🍹百香果綠茶少甜百香果酸
小麻吉 滷肉飯🍚
|大埔 特色台灣 麻辣滷肉飯|

🍛麻辣滷肉飯

🐣蜂蜜芥末鹽酥雞

🐷麻辣滷豬耳

🐮紅燒牛肉麵

🦑炸花枝丸
花枝丸大大粒,仲有唔少墨魚粒,真係夠曬鮮甜同口感

🍹珍珠奶茶

🍹百香果綠茶少甜
百香果酸酸地好開胃,再加上綠茶既清新,好飲~