2022-06-15
話說星期日,因為另一半都放假嘅關係,就一齊冷咗出去行吓街食個飯,之前曾經見過其他foodie有介紹過,於是乎經開就過嚟呢邊食嘢啦。.我哋兩個人就嗌左:1. 古早味炸豬扒飯 💲62 跟餐 凍仙草奶茶 💲122. 酒香花雕麻油雞麵 💲70 跟餐 桂圓紅棗茶 💲143. 小食滷牛肚 💲364. 台灣香腸拼鹽酥雞 💲60.首先講一講個環境先,我哋喺七點幾入座,地方尚算OK,卡位嘅位置除非四人入座,否則繁忙時間就要搭枱啦。.講一講個炸豬扒飯先,佢有兩塊大大塊嘅炸豬扒,同埋一碗白飯,炸豬扒口感相對比較硬啲,味道尚可但偏🤏咸,如果只追求飽肚,我覺得還可以。.個酒香花雕麻油雞麵,麻油雞味香,有幾塊雞肉,柔軟連帶花雕嘅香味,味道唔錯。佢嘅面就係牛肉麵嘅麵質地。.要讚一讚個滷牛肚,細細碟黎配飯都幾惹味,色水吸引食慾!讚~.仲有個台灣香腸拼鹽酥雞,份量非常之多,台灣香腸大概係~~一條嘅台灣香腸剪開嘅份量,味道正常;鹽酥雞大份到食唔晒,肉質相對比較硬身,口感唔太夠脆,勝在份量比較足。.最後兩杯嘢飲就不過不失啦,主要係桂圓紅棗茶不能夠少甜,因為話個味道會比較淡啲,其他就冇特別啦。
我哋兩個人就嗌左:
1. 古早味炸豬扒飯 💲62
跟餐 凍仙草奶茶 💲12
2. 酒香花雕麻油雞麵 💲70
跟餐 桂圓紅棗茶 💲14
3. 小食滷牛肚 💲36
4. 台灣香腸拼鹽酥雞 💲60
要讚一讚個滷牛肚,細細碟黎配飯都幾惹味,色水吸引食慾!讚~