2022-06-08
全港最篤篤嘅餐廳?🤣.離島系列第三擊!不過呢個離島都幾遠🥲馬料水搭船都要個半鐘…可能幾個月先去得一次,不過遠還遠,唔代表無嘢好食喎!之後仲畀我哋搵到有甜品!.1️⃣平洲椒鹽大尾魷($138)可能見到價錢伯嚇親,呢個係東平洲必食!個樣望落好似平時食開嘅椒鹽鮮魷,不過彈牙爽口好多🦑問過下老闆娘,佢就話大尾魷係東平洲獨有,鮮味好多大條好多。炸粉粉量啱啱好,大尾魷好濃魷魚香味,魷魚鬚亦都好焦脆,對於餓咗一朝嘅人嚟講係perfect👏🏻.2️⃣平洲海膽炒飯($148)極遺憾當日去到嘅時候啱啱好賣晒即開海膽😭唯有嗌海膽炒飯頂住先!不過都唔hea你,份量首先夠幾個人share,然後海膽都算係每啖飯都有啲咁,夠熱有鑊氣!.3️⃣薑蔥炒蜆($89)份量同樣地多!目測都有40-50隻,蜆肉飽滿完全無沙,啲薑蔥汁都唔會話過鹹,一隻接一隻,亦好少死蜆出現,good.4️⃣伯爵茶味拿破崙估唔到東平洲呢個超級山旯旮嘅島都會有甜品食!即刻試下!好啦其實係玩嘢🤪東平洲最特別係有呢啲千層岩石,到埗時真係覺得好壯觀,每一舊岩石都影相咁滯,絕對值得一去.性價比:🌕🌕🌕🌑🌑美味度:🌕🌕🌕🌕🌗獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑.📍李莉小聚 (大埔)🦑大埔東平
1️⃣平洲椒鹽大尾魷($138)
2️⃣平洲海膽炒飯($148)
3️⃣薑蔥炒蜆($89)
4️⃣伯爵茶味拿破崙
估唔到東平洲呢個超級山旯旮嘅島都會有甜品食!即刻試下!
性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
美味度:🌕🌕🌕🌕🌗
獨特性:🌕🌕🌕🌕🌑
📍李莉小聚 (大埔)
🦑大埔東平洲亞媽灣沙頭
#東平洲美食 #離島美食 #魷魚 #海膽 #香港好去處 #九龍好去處 #新界好去處 #性價比高 #香港美食指南 #852food #相機食先 #food #foodie #foodporn #foodiehk #hkfoodie #instafood #hongkong #hkfood #foodstagram #foodlover #食評 #食好西 #必食 #人氣美食 #香港美食