2020-12-05
唔一定上咗年紀先會食粵菜❌ XXG今日搵到依間私房菜 據說每碟菜都係由一位得獎名氣大廚親自操刀😋 但價錢又唔算貴~▪️8.5/10▫️<< 避風塘黃花魚 >> $168 個人大愛🔥 惹味避風塘炒法 唔太辣 黃花魚炸到極脆 但魚肉仍保持細嫩❗️可以原條連骨食😱 配埋大量乾蒜食 勁香口 食唔停😭❤️▪️8/10▫️<< 失傳醬脆皮生炒骨 >> $148 所謂嘅失傳醬就係老闆娘嘅自製蘋果醋🍏 醬汁醒胃唔會太酸 偏甜 生炒骨外皮超酥脆😵 大舊多汁 食得出係用新鮮骨!▪️8/10▫️<< 蟹油豬油渣炒高山椰菜花 >> $148 特別在於豬油渣🌟 用蟹油爆過 唔膩之餘仲要食到鮮甜蟹味‼️特選高山椰菜花 新鮮爽口▪️7.5/10▫️<< 老火煲佛手瓜南杏豬尾骨湯 >> $168 好大壺 湯渣另上 真材實料熬出嚟👀 唔使落味精都夠濃 飲落好滋潤 似屋企煲嘅湯 有住家感覺👍🏻🌿傳統廣東餐館裝潢 店入面仲貼左好多大廚嘅獎牌同名人合照😮 每張枱都係大枱 好闊落🐽總括嚟講 每道菜食材用料都好講究 烹調技巧
🐽總括嚟講 每道菜食材用料都好講究 烹調技巧又高水準👍🏻 好難得先搵到一間幾唔錯嘅粵菜🥺 老闆娘最後送咗碗番薯糖水俾我哋 好warm🥰 短期內會再回頭試埋其他嘅菜式‼️