2022-11-02
心思思想食韓國嘢,今次就嚟到荃灣嘅ITW,半開放式餐廳襯上木色調嘅裝修,配搭柔和嘅燈光,瞌埋眼真係好似去咗轉韓國咁。韓國直送醃海鮮套餐(辣)呢個套餐一共有五樣野,包括:醃魷魚、香辣醃魚腸、豆腐、腩肉、生蒜辣椒。當中兩大主角味道都好出色,其實口味相差不多,同樣微辣中帶點甜,口感偏爽有嚼頭。今次試咗用來配搭其餘三樣配菜,濃淡相間,味道估唔到會咁突出,份多種層次秘製醬油蟹配原味紫菜包飯小編期待已久嘅菜式,擺盤已經覺得好有韓式風味,估唔到食落更加出色!從未食過嘅友人係食之前好擔心會有腥味,但將蟹肉唧出,加埋生雞蛋後,落入紫菜飯中攪拌,再加少少醬汁,一食落口完全只感受到陣陣鮮甜。好新鮮好地道嘅口味,同坊間有少許唔同,感覺好特別,問一問店員先知原來佢嘅秘製醬汁係用新鮮水果調配,所以帶種果香,更提鮮。無骨香蒜蜜糖炸雞雖然半份但係份量一啲都唔少,適當嘅香蒜蜜糖粿係炸雞上,味道甜甜地夠香口,無骨啖啖肉一口又一口好滿足。最欣賞係當食到一半發現雞肉變涼唔夠熱,店員都好樂意幫忙翻熱,而翻熱後比剛上檯更脆身,更滋味。海鮮豆腐辣湯同傳統嘅泡菜香辣海鮮湯有啲唔同,佢嘅調味較為複雜,食落味蕾更有刺激,辣度都比較高。用
韓國直送醃海鮮套餐(辣)
秘製醬油蟹配原味紫菜包飯
無骨香蒜蜜糖炸雞
海鮮豆腐辣湯
同傳統嘅泡菜香辣海鮮湯有啲唔同,佢嘅調味較為複雜,食落味蕾更有刺激,辣度都比較高。用鍋上十分保溫,裏面有滿滿嘅海鮮,包括原隻蝦同魷魚,另外仲有吸收曬湯汁嘅豆腐,撈埋白飯食真係一流。
韓國傳統煎糖餅
一上枱已經聞到好香嘅肉桂粉味,面頭加咗啲朱古力醬,咬落去外脆內軟,中間仲有啲甜絲絲嘅糖漿,配搭少許果仁,都幾香口,雖然細細件但係都好有飽足感,用佢黎作結都唔錯。
飲品
天氣轉涼當然整返杯熱飲,今次揀咗熱紅棗蜜,飲落有淡淡紅棗味帶微甜,暖暖胃確實不錯;友人就叫咗杯草莓乳酪沙冰,望落超級大杯,裏面有粒粒士多啤梨果肉,同綿綿嘅沙冰,酸甜嘅乳酪味道完全中和到呢一餐嘅飽肚感,再添一份滿足。