因為有一段時間冇來過長洲,見到都開左啊少新嘅食店,但又怕週末人多,於是專登搵左個平日,同幾個朋友一齊黎。興致連連,大概中午時間黎到,喺附近繞了一圈,食左啲小食。因為肚子餓了,就想搵間餐廳坐坐,順便休息一下。一行四人對海鮮冇太大興趣,於是繼續往前行,黎到張記,友人話,呢間張記都挺有名的,雖然我未聽說過,但因為我都幾鐘意食魚蛋、粉麵,加上見到店內客人唔多,於是定下來,心諗食碗粉麵唔需要好長時間,可以好快繼續行程。坐低嘅時候係2:30pm,我地就睇下食啲乜。不消一會我地就點單後,相信前後不足5分鐘。點單後,分別有4人同6人嘅客人前後腳入黎。佢地明顯喺我地之後點單。我地眼光光坐左20分鐘,都有啲疑惑,點解喺我地之後人黎嘅4人遊客,都已經有食物,而我地比佢地早下單,但仲未有得食?本來正考慮著要不要問一下店員,見到後來嘅6人都已經陸續上麵,於是朋友好聲好氣問一下啊姐:姐姐啊,我地會唔會係漏左單?黎得長洲食野,行下,我地就抱住悠閒嘅心態,唔係話下下都催,問心,真係向你詢問一句。啊姐好有霸氣:唔會漏單,因為我地順單做的!下?啊姐你好意思嗎?我地喺你食緊飯嘅時候入黎點單,你都食完飯,我地都仲未上一碗麵。

啊姐好有霸氣:唔會漏單,因為我地順單做的!

你好意思,眼尾都唔望一下,就咁大聲話你係唔會漏單,順住單做嗎?

從來都冇抱住客人大哂嘅心態去任何一間餐廳,但我諗啊姐你,係招呼遊客多了,忘記生意係應該點做的。又或者根本唔希罕做四碗麵嘅生意。

我地反問:4人、6人都比我地遲入黎,人地都有麵,咁都叫順單做?咁都叫冇漏單?

呢個時候,我諗,霸氣姐都笠水了。

幫我地落單嘅店員姐姐仲好笑,相隔落單都係廿分鐘啫,佢聽到我地有微言,問:你地落單左單未?
下?大佬我廁所都已經幫襯埋你地,眼光光坐左廿分鐘,你覺得我地落左單未呢

然後,佢隔左一陣番過黎,話:你地啲單啱啱俾新單壓住左…漏左。okay,承認漏單了嗎?

霸氣姐都好應該講聲唔好意思掛?你笠哂水咁去左邊?為何檢查嘅意欲都冇,就對你地員工咁有信心,一定唔會漏單?

呢餐飯,試問我地仲點會食?
2017-11-22
下午茶