2019-06-27
以前讀U已經成日同啲同學嚟食飯,味中味絕對係平靚正嘅學生哥恩物!!最近一班舊同學約食飯,味中味就梗係呢個飯局嘅不二之選八爪魚刺身先嚟個頭盤~你冇睇錯,茶餐廳都有冷盤食呢個係熟客仔嘅隱藏餐單,要book檯嗰陣預訂先有。大大碟八爪魚刺生,爽口有彈性,點埋芥茉豉油,好味到每次嚟都要order白灼蝦白灼嘅做法保留咗蝦嘅鮮、甜、嫩,簡簡單單,夠曬原汁原味!豉椒炒蜆夠曬鑊氣,醬汁香濃惹味沙拉骨酸甜醒胃,送飯一流~蒜蓉粉絲蒸扇貝今次嘅豉油唔係好夠,但蒜蓉好入味,而且扇貝本身都好鮮好好食。薑蔥炒蟹好香口,啖啖蟹肉,食到我哋舐曬手指鹹魚煎肉餅食到呢度其實已經幾飽,但呢個肉餅真係會令人忍唔住食完一塊又一塊肉質鬆化,鹹香美味,又一白飯殺手。炸生蠔好好食!炸漿係恰到好處嘅薄,啲蠔大隻又新鮮,仲炸得非常好!完全唔會過老,一啖咬落去,外層酥化、內裡肥美多汁!蒸魚最後以一條滑滑蒸魚作結,呢餐真係由頭好食到落尾!
白灼嘅做法保留咗蝦嘅鮮、甜、嫩,簡簡單單,夠曬原汁原味!
夠曬鑊氣,醬汁香濃惹味
酸甜醒胃,送飯一流~
好香口,啖啖蟹肉,食到我哋舐曬手指
蒸魚
最後以一條滑滑蒸魚作結,呢餐真係由頭好食到落尾!