❣大胃倩團年飯推介~ 割烹 櫓杏 「油甘魚、鯛魚、帆立貝開運會席料理套餐」❣新年團年飯🎋,諗到食咩未?我大胃倩有好介紹呀! 👍而家團圓飯真係又一選擇!😉我鍾意食日本嘢,日本人一樣都好著重新年開運, 最近食咗一個好有意頭嘅日本菜,好啱臨近新年🎋開開運㗎!㊗️“割烹 櫓杏“一向擅長以日本新鮮食材製作地道風味料理😋今次選出大時大節喜慶日子吃紅噹噹的鯛魚寓意健康長壽、冬天當造「出世魚」嘅油甘魚寓意成功、出人頭地、步步高陞 、帆立貝,因其游泳姿如帆船乘風啟航,有一帆風順、事事順景之意, 所以食日本嘢一樣好好意頭👍呢個「油甘魚、鯛魚、帆立貝開運會席料理套餐」😋 , 豪華幸福鮮味祝賀年年有「魚」 🐟🐬🐳呢個套餐有9道料理, 每道菜式都精緻新鮮 ,好豐富㗎!一開始嘅前菜係“ 北海道產帆立貝配奇異果山椒橄欖油汁 “利用了與帆立貝非常合拍的奇異果去炮製的沙律風料理,配上以柚子,山椒等配料呢個配搭感覺好清新,酸酸甜甜好開胃㗎😋仲有以大葉和鯛魚卷起海膽,再炸成天婦羅嘅“熊本產鯛魚海膽卷天婦羅伴蒜頭塩 “, 香脆可口,好鬆化,食到舐舐脷😋主打海鮮點少得熊本產"刺身“包括鯛魚、熊本產油甘魚、北海道產帆立貝沒有任何加

主打海鮮點少得熊本產"刺身“包括鯛魚、熊本產油甘魚、北海道產帆立貝沒有任何加工和調味,食到原汁原味,好新鮮👍我最喜愛嘅油甘魚唔止 "刺身“仲有 熟食㗎

" 熊本產蒸油甘魚日本青檸漬配蔥油 “以酒、味醂、鹽、日本青檸汁漬油甘魚然後蒸熟,蒸的煮法令肉質同啲蛋蒸出一樣好滑好鮮味🐟

而另一道" 熊本產油甘魚香草燒",燒出來好野味,油甘魚配 香草,一擺上枱已經香噴噴,好入味!

"胞炸北海道產帆立貝配青芝士和青海苔汁 "一樣出色, 將帆立貝表面塗滿米製成的粉槳然後胞炸,配以青芝士和青海苔汁品嚐,這個做法很特別,我都係第一試到,好特別嘅口感🤩

仲有最期待熊本產"鯛魚涮涮鍋配醬油湯" , 簡簡單單嘅 涮涮鍋食法,最能帶出鯛魚鮮甜肉香,係我最鍾意嘅食法

最後有" 青森產帆立貝煲飯 " 未放上枱, 已經聞到香噴噴帆立貝同飯香,好好味呀,幾道帆立貝菜式煮法都新鮮,都令我眼前一亮🤩

食完飯又點少得飯後果呀~嚟自熊本產蜜瓜、草莓 ,日本水果特別清甜好味, 超完美嘅晚飯,感覺幸福滿滿💖

2019-02-19
  • 熊本產蒸油甘魚日本青檸漬配蔥油