2022-05-29 756 瀏覽
之前上網見到酒筷子嘅菜式好似幾特別同出色,就特登趁屋企人生日去咗大角咀試吓。餐廳唔算好大,裝修以簡約為主,都算坐得舒服。佢哋嘅Menu比一般中餐廳選擇多,而且有幾多有創意嘅菜式,全部味道都好有驚喜,而且性價比都幾高。醬皇慢煮安格斯牛 ($248)🥩呢個慢煮牛超級好食,牛肉味道好濃郁,脂肪分佈平均,慢煮都啱啱好,好粉嫩,入口好嫩滑。特製嘅芥末燒汁中和左牛肉嘅油脂感,成個搭配好出色。雞油花雕蟹($600)🦀花雕蟹嘅汁調配得好好,花雕味好突出,但又唔會蓋過左蟹嘅鮮味。蟹唔算大隻,但勝在夠新鮮,蟹肉都幾爽甜。蟹下面嘅嫩滑蛋白吸收晒好味嘅醬汁同埋蟹嘅鮮味,送飯一流,連平時唔係好鍾意食蟹嘅我都覺得好好食!另外,佢哋嘅花雕蟹可以另加生麵,生麵蛋味重,配上濃郁嘅醬汁,超級掛汁,實在好食都停唔到口。鳳梨咕嚕肉($108)🍖咕嚕肉嘅炸粉粉漿調配恰到好處,食起嚟超級酥脆,但又唔會過厚。肉嘅話肥瘦啱啱好,食落爽口。醬汁甜酸度亦都適中,配上新鮮嘅甜椒同埋菠蘿,算係我近排食過最好嘅咕嚕肉!菌皇脆炸雞(半隻)($148)🍗脆炸雞外皮炸得好好,好酥脆,亦唔會過分油膩。雞肉嘅話,仲係好嫩滑,有肉汁,而且都幾入味。我最驚

醬皇慢煮安格斯牛 ($248)🥩
醬皇慢煮安格斯牛

雞油花雕蟹($600)🦀
雞油花雕蟹

鳳梨咕嚕肉($108)🍖
咕嚕肉

菌皇脆炸雞(半隻)($148)🍗
炸雞外皮炸得好好,好酥脆,亦唔會過分油膩。雞肉嘅話,仲係好嫩滑,有肉汁,而且都幾入味。我最驚喜嘅係雞下面墊左好多鮮菌,佢哋吸收左雞嘅精華,配上甜甜地嘅醬油,好好食!😋
菌皇脆炸雞(半隻)

醬皇慢煮安格斯牛
雞油花雕蟹
咕嚕肉
菌皇脆炸雞(半隻)