2024-09-21 250 瀏覽
📍🇭🇰 上海老家.最近來到大角嘴,見到有間隱世上海菜,原來係休業後隆重重開返係呢區,雖然外面搭起棚架,但是仍無阻大家對食的雅興!我們兩人就一於入去食呢間餐廳!.我們一坐低,店員就熱情地招呼。我們就點了個二人餐和加個擔擔麵。二人精美套餐揀了:📌 花雕醉雞 🐓- 呢個作為前菜,冷冷的雞肉嫩配上花雕酒,也算幾開胃!📌 鹹肉鮮茄豆腐湯 🥘- 鹹肉果然好鹹,加上蕃茄及豆腐,個人認為有點鹹,需要再加多少少水先飲到。📌 老家松子魚 🤩 - 呢個是最有驚喜的主菜!太耐無食松子魚,呢個一上枱已經覺得擺盤好靚。一起筷就食到啖啖肉,配上松子、菠蘿、提子、小蕃茄仔,不覺得膩,愈食愈再食😋!📌 魚肚煮津白- 魚肚煮黃牙白,喜歡食魚肚的你,會特別喜歡這道菜!📌 雲吞擔擔麵- 傳統擔擔麵加上四粒豬肉雲吞,擔心食不飽,便點多了個擔擔麵,想不到擔擔麵好大碗,真的食得好飽啦!📌 甜品:雷沙芝麻湯圓- 這個是最不過不失的,為這餐飯添上句號。
📍🇭🇰 上海老家
我們一坐低,店員就熱情地招呼。
我們就點了個二人餐和加個擔擔麵。
二人精美套餐揀了:
📌 花雕醉雞 🐓
- 呢個作為前菜,冷冷的雞肉嫩配上花雕酒,也算幾開胃!
📌 鹹肉鮮茄豆腐湯 🥘
📌 老家松子魚 🤩
📌 魚肚煮津白
- 魚肚煮黃牙白,喜歡食魚肚的你,會特別喜歡這道菜!
📌 雲吞擔擔麵
📌 甜品:雷沙芝麻湯圓
- 這個是最不過不失的,為這餐飯添上句號。
2024-09-10