仲記得兩、三年前帶朋友黎食過大記攦粉,之後都一直無緣黎再嘗多次佢嘅味道,直到上星期朋友主動提議不如再去食囉! 終於可以又再嘗一嘗當年嘅味道啦由於相隔太耐,所以對上次嘅印象已經好模糊,淨係記得攦粉個樣似瀨粉,食落又有啲似米線,湯底非常清,味道好好,大記嘅糕點相當足料。睇番openrice見大家去食都有木桶載住,我今次去木桶就冇啦,不過味道依然,難怪當年一試難忘,我地點左豬面肉清湯攦粉同沙嗲湯香蔥闊條麵,攦粉喺其他地方好似真係食唔到,嗰種軟綿綿又帶點煙韌嘅口感非常有趣,豬面肉係小店嘅推介菜式,幾嫩滑,個人認為重點係清湯,真係非常「清」,有啲似屋企飲到嘅冇味精湯而另一碗沙嗲湯香蔥闊條麵都好食,不過感覺會似食緊出面啲車仔麵,沙嗲湯非常香濃,但係相較攦粉就小左一粉「特色」啦跟粉加多幾蚊可以點自家製飲品,我地就點左自家製桂花茶同冬瓜薏米水,個人推介冬瓜薏米水,透心涼加好飲我地又堂食叫多左一件南瓜糕,好好好食走嘅時候我地買左半打糕點,一頭銀髮嘅老闆娘自豪咁同我地講話「我地大記嘅糕點絕對係真材實料,梗係好食啦!」就係呢一種嘅人情味,呢一種小店獨有嘅情懷,良心價錢,難怪大記可以迄立多年仍然受到食客們嘅追

豬面肉清湯攦粉 沙嗲湯香蔥闊條麵 自家製桂花茶 冬瓜薏米水
我地又堂食叫多左一件南瓜糕,好好好食
就係呢一種嘅人情味,呢一種小店獨有嘅情懷,良心價錢,難怪大記可以迄立多年仍然受到食客們嘅追捧,老闆娘嘅一句說話,暖暖咁流入食客們嘅心裡。
2015-06-24
豬面肉清湯攦粉 沙嗲湯香蔥闊條麵 自家製桂花茶 冬瓜薏米水