2020-11-22 1474 瀏覽
好幾年冇食大閘蟹,今次經朋友介紹試下,初頭以為係三蟹餐,去到先知係放題套餐,所以初頭都驚會有啲浪費。是日六點半就到餐廳,發現裡面都差唔多坐滿晒,不過枱與枱嘅距離近左少少,有呢方面考慮嘅朋友要考慮下。而且佢地只有提供蟹公,想食乸嘅唔可以去呢間了。首先黎左個杏汁燉花膠,感覺還可以。之後好快上左豉油乳鴿,算係幾好味。另有黃金蝦球覺得粉太多,所以只食左裡面隻蝦球當然好快就係戲玉大閘蟹。發䁷戈佢地俾嘅蟹都算細隻,一開頭嗰兩隻都唔算好多膏,所以好快再叫下round。食完基本同侍應講就得,好快番蟹。之後再食左兩round 都算幾多膏,而且顏色都算鮮艷,好豐富嘅蟹黃味食完三輪蟹都已經飽了,再黎糯米飯個份量(呢個係二人份)真係細,我諗佢預左啲人食完蟹都冇胃口所以無謂浪費?最後仲有一碗薑茶,雖然我唔係咁鍾意飲但係為左驅寒都要整番碗。是晚套餐價378 加一,計埋茶芥大概445 一位,唔介意淨係食清蒸,仲可以係任食嘅話唔算好貴。