2024-02-15 109 瀏覽
估唔到旺角都有間咁高質嘅日式串燒!經朋友介紹,今次試咗喺朗豪坊附近嘅長阪燒。佢位置都幾方便,地鐵站出口行幾分鐘就到。上到鋪面,即刻冇晒旺角嗰種人多嘅吵鬧,相當清靜優雅,有種西餐咁嘅感覺,但又不失日式嘅氛圍。雖然主打串燒,但係佢都有好多款唔同嘅日本料理,其中我最鍾意嘅就係佢嘅拖羅海鮮豪華太卷。滿滿嘅海膽同埋三文魚子,配埋拖羅,真係每一啖都係享受!之後我哋再嗌咗個雜錦天婦羅拼盤,熱辣辣,即叫即炸,非常之好食。而且有蝦,秋葵,南瓜,番薯同埋冬菇,任君選擇!之後就係主菜串燒。個擺盤真係值得一讚,非常有心機。個人覺得最好食嘅係五花腩同明太子醬翠玉瓜。五花腩加埋香辣嘅調味粉真係超級惹味,而辛香嘅明太子加埋清爽嘅翠玉瓜,亦都係絕配。之後食完覺得唔夠過癮,再嗌多幾串香辣牛肉。牛肉食落仲有牛味,而且口感係燒完之後都仲keep到有彈性,值得一讚。最後埋尾壓軸嘅係燒蠔!成隻蠔都係熱辣辣,隻蠔殼差啲攞唔住咁熱,配埋香蒜同埋蔥,真心回味無窮!總括而言,俾起一般嘅日式串燒店,呢度可以話係食材高質,餐廳舒服又有氣氛,我非常推薦比想過二人世界嘅情侶或者特別日子慶祝嘅時候食
估唔到旺角都有間咁高質嘅日式串燒!

拖羅海鮮豪華太卷
雜錦天婦羅
之後就係主菜串燒。個擺盤真係值得一讚,非常有心機。
五花腩
明太子翠玉瓜