2024-09-27 4095 瀏覽
🇯🇵 昨天晚上,朋友介紹我來到旺角一間吃omakase的日本餐廳用餐。餐廳裝修很日式,每個座位都有它的特色。菜品以傳統日本爐端燒餐廳的船槳長板上菜,儀式感滿滿!🏯 這裏的廚師發辦有兩個價位,分別是$468/$680。我們叫了長阪12旬彩席間料理 $468/位 的套餐。這裏的食物質素很高,難以置信只是$468,我和朋友已經約定下次再來嘗試$680的套餐!🎏長阪12旬彩席間料理 🍱🌙🏮☘️ 海鮮菠菜豆腐雲·磯煮鮑魚·胡瓜漬胡瓜漬面頭有醬油,味道較重,建議從右側開始享用🐚 帶子底部鋪有醋,無需再點豉油,味道鮮美🐠 間白細條的油甘魚搭配海膽和白蝦,口感豐富 🥚 魚子醬鵝肝蒸蛋外形像個鳥巢,賣相吸引。蒸蛋香滑可口,鵝肝的豐腴與魚子醬的鮮美完美結合🐟 竹鮫魚上面有啫喱,配上紫菜和蔥一起吃,不用點豉油🍢 自家製免治雞肉卷·蘆筍豚肉·牛空腹燒得好惹味的串燒,配搭自家製醬汁味道一流🐡 燒風乾馬友魚魚皮煎得香脆,配薑芽同檸檬汁,令整道菜好出色🍤 南瓜海老天婦羅搭配抹茶鹽、蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆🐚 燒時令貝牛油燒元貝,侍應會即時磨柚子皮在上,帶來清新感 🦀 蟹籽炒飯·魚乾·蜆肉鯛魚湯蟹籽炒飯使用日本米,口

長阪12旬彩席間料理 🍱🌙🏮

☘️ 海鮮菠菜豆腐雲·磯煮鮑魚·胡瓜漬
胡瓜漬面頭有醬油,味道較重,建議從右側開始享用

🐚 帶子
底部鋪有醋,無需再點豉油,味道鮮美

🐠 間白
細條的油甘魚搭配海膽和白蝦,口感豐富

🥚 魚子醬鵝肝蒸蛋

🐟 竹鮫魚
上面有啫喱,配上紫菜和蔥一起吃,不用點豉油

🍢 自家製免治雞肉卷·蘆筍豚肉·牛空腹
燒得好惹味的串燒,配搭自家製醬汁味道一流

🐡 燒風乾馬友魚
魚皮煎得香脆,配薑芽同檸檬汁,令整道菜好出色

🍤 南瓜海老天婦羅
搭配抹茶鹽、蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆

🐚 燒時令貝
牛油燒元貝,侍應會即時磨柚子皮在上,帶來清新感

🦀 蟹籽炒飯·魚乾·蜆肉鯛魚湯
蟹籽炒飯使用日本米,口感香糯;魚乾香脆可口 ;蜆肉鯛魚湯鮮美無比

🍉 百香果汁·香蕉朱古力捲蛋·日本西瓜
百香果汁上面有個泡泡,好適合打卡,果汁喝上去清新香甜;香蕉朱古力捲蛋味道濃厚,好好吃;日本西瓜甜美多汁,簡直是夏天的絕佳享受!

🥃 另外叫了杯52度高粱梅酒+Sake
有兩大粒梅子在杯裏,飲落酸酸甜甜,有點似話梅的味道
2024-09-25
2024-09-24 4488 瀏覽
看到有人說了這裡改了菜單,變成了有點像廚師發辦的感覺,不過價錢不算貴,而且款式挺多的,而且套餐外還可以加點刺身串燒等,性價比不錯!長板12旬彩席間料理(12品)(468元/位)前菜分別有鮮嫩的海膽豆腐,爽滑的磯煮鮑魚和濃香的醬魚,整體開胃。然後是刺身,分別有八爪魚和象拔蚌,前者很有彈性但又很嫩滑,後者非常鮮甜!接著還是刺身,分別是北海道海膽配白蝦和油甘魚刺身。海膽和白蝦都非常新鮮,味道鮮甜,接近入口即化的口感。油甘魚刺身配上蔥絲和洋蔥一起,味道更清爽。之後的看似是一道甜品,但其他不是!分別是加了魚的蛋卷,吃起來感覺像吃蛋糕的感覺,挺特別的。另一個就是最中內放上了吞拿魚蓉和三文魚籽進去,一口吃下去味道鮮甜,入口爆汁!接著是開始熱食了,一開始就是魚子鵝肝蒸蛋,鵝肝經過煎香,入口即化,油香口感,配上嫩嫩的蒸蛋。然後是日式燒豆腐串燒,剛剛燒好,外脆內嫩的,裡面非常熱,有豆香,加上木魚碎和蔥花來調味。之後是燒油甘魚鮫,魚鮫非常肥美,吃起來入口即化,帶有濃濃的油甘魚香,配上酸汁解膩。接著是天婦羅,分別有南瓜和帶子。個人喜歡南瓜多一點,因為又香又甜的!帶子炸到五成熟,味道挺嫩,但又有質感。跟著是燒北
長板12旬彩席間料理(12品)(468元/位)

跟著是燒北寄貝,味道超鮮甜,口感又嫩又彈,連湯都一起喝掉!
還有就是炒飯和湯了,炒飯用上日本和牛去炒,所以油香特別足,而且挺有鑊氣的,蛋香也挺足,還有黑松露香。湯是鯛魚湯,裡面還有鯛魚片和大蜆,魚味突出,味道鮮甜!
最後就是甜品了,分別有水蜜桃蛋卷,西瓜和百香果梳打,水蜜桃蛋卷挺有驚喜的,吃起來還有果肉!
2024-09-19
5天前 0 瀏覽
位於旺角砵蘭街嘅長阪燒,位置方便就腳,店內裝修日式,有船槳喺bar枱,很有特色~因為我同朋友今次唔係好肚餓,所以就選擇咗單點~🔸刺身三點 $2883款刺身都新鮮,彈牙無腥味🔸法國鵪鶉髀 $85味道鹹鹹地,類似臘鴨嘅味道,幾有特色🔸蒜心卷 $38用蘆筍同豬肉包住蒜心,好啱蒜頭控🔸椰菜仔 $38食落好Juicy🔸牛板腱 $55燒得剛剛好,有豐富嘅牛肉汁🔸泡菜 $38用豬肉包住泡菜,鹹辣鹹辣嘅感覺🔸雞皮 $26雞皮燒得好香脆🔸蘋果卷 $38蘋果Juicy, 出奇地夾豬肉

🔸刺身三點 $288
3款刺身都新鮮,彈牙無腥味

🔸法國鵪鶉髀 $85
味道鹹鹹地,類似臘鴨嘅味道,幾有特色

🔸蒜心卷 $38
用蘆筍同豬肉包住蒜心,好啱蒜頭控

🔸椰菜仔 $38
食落好Juicy

🔸牛板腱 $55
燒得剛剛好,有豐富嘅牛肉汁

🔸泡菜 $38
用豬肉包住泡菜,鹹辣鹹辣嘅感覺

🔸雞皮 $26
雞皮燒得好香脆

🔸蘋果卷 $38
蘋果Juicy, 出奇地夾豬肉

5天前 0 瀏覽
長阪燒 早排見到好多人介紹呢間omakase好似好正又抵食 所以就book左去食啦😋長阪12旬彩席間料理 $468💛 磯煮鮑魚、胡瓜椎茸麵豉漬、巴馬火腿高糖番茄鮑魚用左日本醬油,入哂味,爽口彈牙💛 蟹肉豆腐配山葵汁蟹肉好鮮味,配埋滑嫩豆腐好好味💛 熟成鯖魚、北海道帶子、雲丹生蠔小鉢帶子好鮮甜,海膽生蠔都好新鮮,食落好滿足💛魚子醬鵝肝蒸蛋意外地好夾,所有野都好滑嫩,帶出淡淡鵝肝味膽蛋味💛 三文魚子拖羅蓉脆米餅配 伊達卷三文魚子好新鮮,配上米餅好有口感😋💛燒物炭燒風乾18小時馬友、燒牛油北寄貝配日本黃柚子皮以大貝殼燒牛油北寄貝,牛油味道好香北寄貝好新鮮💛天婦羅:紫蘇葉蝦滑 配 唐辛子💛秘製燒豆腐💛黑松露宮崎和牛炒飯💛湯💛 甜品:泡泡杯小杯白桃酸梳打、草莓十勝紅豆忌簾蕨餅甜品上枱好靚,有個波可以篤爆佢然後有啲仙氣好打卡,杯飲品係白桃酸梳打,好fresh,食埋甜品好滿足價錢:$468(另加一)⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍長阪燒 (旺角)旺角砵蘭街189號2樓
長阪燒
早排見到好多人介紹呢間omakase
好似好正又抵食 所以就book左去食啦😋
長阪12旬彩席間料理 $468
💛 磯煮鮑魚、胡瓜椎茸麵豉漬、巴馬火腿高糖番茄
鮑魚用左日本醬油,入哂味,爽口彈牙
💛 蟹肉豆腐配山葵汁
蟹肉好鮮味,配埋滑嫩豆腐好好味
💛 熟成鯖魚、北海道帶子、雲丹生蠔小鉢
帶子好鮮甜,海膽生蠔都好新鮮,食落好滿足
💛魚子醬鵝肝蒸蛋
意外地好夾,所有野都好滑嫩,帶出淡淡鵝肝味膽蛋味
💛 三文魚子拖羅蓉脆米餅配 伊達卷
三文魚子好新鮮,配上米餅好有口感😋
💛燒物
炭燒風乾18小時馬友、燒牛油北寄貝配日本黃柚子皮
以大貝殼燒牛油北寄貝,牛油味道好香
北寄貝好新鮮
💛天婦羅:紫蘇葉蝦滑 配 唐辛子
💛秘製燒豆腐
💛黑松露宮崎和牛炒飯
💛湯
💛 甜品:泡泡杯小杯白桃酸梳打、草莓十勝紅豆忌簾蕨餅
甜品上枱好靚,有個波可以篤爆佢然後有啲仙氣
好打卡,杯飲品係白桃酸梳打,好fresh,食埋甜品好滿足
價錢:$468(另加一)
⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️
📍長阪燒 (旺角)
旺角砵蘭街189號2樓
原來旺角有呢間高𝘾𝙋值嘅日式料理!食物種類好多 有魚生壽司、串燒、天婦羅等等連𝙤𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚都係$700左右 (・ω・) 非常抵食今次主要叫居酒屋料理~味道不錯 配搭亦有新意特別推介鳥巢燕蛋 即係鵝肝蒸蛋 賣相精緻 蛋好滑 配濃味鵝肝更加香法國鵪鶉脾用一個黑色星球碗裝住 一打開就有煙燻 充滿儀式感同神秘感鍾意串燒類 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮又惹味 推介蒜心卷、燒椰菜仔、泡菜卷 天婦羅都不錯 唔厚粉 配搭帶子、日本蠔好鮮甜特別要讚店員態度好好 有包廂座位 適合小型聚餐|・ω・)

原來旺角有呢間高𝘾𝙋值嘅日式料理!
食物種類好多 有魚生壽司、串燒、天婦羅等等
連𝙤𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚都係$700左右 (・ω・) 非常抵食
今次主要叫居酒屋料理~味道不錯 配搭亦有新意

鍾意串燒類 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙮又惹味 推介蒜心卷、燒椰菜仔、泡菜卷

天婦羅都不錯 唔厚粉 配搭帶子、日本蠔好鮮甜

特別要讚店員態度好好 有包廂座位 適合小型聚餐|・ω・)
2025-01-08 20 瀏覽
Start the new year right, we treated ourselves to a spacious high-ceiling upstairs izakaya. Their house-made gourmet items are absolutely divine, especially those semi-dried delicacies straight out from the drying cabinet at the restaurant entrance. 18-hour air-dried French quail legs were served in a saturn container filled with fragrant smoke. Skin was light, crispy and the quail meat was perfectly aromatic and cured, there’s an apple jelly to go with this delicate pair of legs. Highly recomme
18小時風乾法國鵪鶉脾

18-hour air-dried French quail legs were served in a saturn container filled with fragrant smoke. Skin was light, crispy and the quail meat was perfectly aromatic and cured, there’s an apple jelly to go with this delicate pair of legs. Highly recommended. The crispy chicken skin had also been dried for 18 hrs, which tasted a lot stronger while being less greasy than usual.
法國鵪鶉脾
18小時風乾日本雞皮

The Hakata pork skewers were also chef’s recs so we ordered a few: Brussels sprouts; young garlic shoots; apple strudel; kimchi- all meticulously wrapped with very thinly sliced Hakata pork and grilled in front of you at the fireside. These are very delicious both visually and tastefully.
蘋果豚卷
牛板腱、蒜心豚卷
椰菜仔豚卷
泡菜豚卷

Tempuras: Oyster & shiso leaves; and shrimp paste & shiitake mushrooms were amazing. How smart they are to pair each seafood with a veggie ingredient, elevating the tempuras to a next level.
紫蘇葉廣島蠔天婦羅、椎茸蝦滑天婦羅

We didn’t forget to add some beef and sashimi at our izakaya o’clock. The beef blade steak on skewer, and snow crab & salmon roes on sushi rice were meaty and satisfying. Creamy uni & tuna toro on rice crackers, and the very tasty strawberry & foie gras on toasts made incredible appetisers. My friend was on sobriety so we enjoyed the night with unlimited genmaicha and great hospitality from the staff.
鵝肝多士
三文魚子松葉蟹肉小鉢、海鮮拖羅蓉脆脆米餅
18小時風乾法國鵪鶉脾
法國鵪鶉脾
蘋果豚卷
鵝肝多士
三文魚子松葉蟹肉小鉢、海鮮拖羅蓉脆脆米餅
旺角。✨️廚師發板日式料理✨️呢日同朋友提早慶祝緊係要食啲性價比高同儀式感既好西,入到黎,裝修好日式,掛滿燈籠,仲有日本既畫作,氣氛滿滿的,店員安排我地可以坐係吧枱🤩,除左吧枱,仲有4人座位同窗邊既卡位,另外仲有房,真係好適合 閨蜜,朋友,三五知己同一班人聚餐👍🏼長板12旬睇彩席間料理(12品)$468 / 豐盛席間料理(12品) $680Omakase 12品黎講性價比好高👍🏼每上一道菜,店員都會逐一介紹好細心前菜海膽豆腐。磯煮鮑魚。 魚干帶子八爪魚醋物刺身油甘魚池魚。配搭海膽 三文魚子御造中餅。伊達卷滿滿嘅蟹肉絲 配上飛魚籽蒸物海膽三文魚子蒸蛋時令燒魚燒風乾馬友魚燒物日式醬油燒豆腐炸物天婦羅菇同天婦羅蝦燒時令貝炭燒北寄貝 。配上清新柚子皮碎蜆肉鯛魚湯。黑松露炒飯百香果汁。 蘋果小蛋捲。 紅豆配鯛魚燒另外仲有好多清酒梅酒 其他選擇嘅飲品我同朋友都叫咗兩杯chill下先滿足既一晚

長板12旬睇彩席間料理(12品)$468 /
豐盛席間料理(12品) $680
Omakase 12品黎講性價比好高👍🏼

每上一道菜,店員都會逐一介紹好細心

前菜
海膽豆腐。磯煮鮑魚。 魚干
帶子八爪魚醋物

刺身
油甘魚池魚。配搭海膽 三文魚子

御造

日式醬油燒豆腐

炸物
天婦羅菇同天婦羅蝦

燒時令貝
炭燒北寄貝 。配上清新柚子皮碎

蜆肉鯛魚湯。黑松露炒飯

百香果汁。 蘋果小蛋捲。 紅豆配鯛魚燒

另外仲有好多清酒梅酒 其他選擇嘅飲品

我同朋友都叫咗兩杯chill下先

滿足既一晚

2024-12-18
最近同家姐去咗旺角依間「長阪燒」食Omakase,真心好高質,超高CP值,兩個人埋單都只係$1030,非常親民,去到其他Omakase餐廳,依個價錢可能只足夠一個人Order到10品料理嘅餐牌。另外,依度嘅Omakase唔會類似其他坊間嘅係靠食壽司食到飽或齋剩係主打食唔同刺身,依度嘅菜式種類比較多元化,是日嘅御造、燒時令貝表現得幾出色,當中嘅海膽最為有驚喜。餐廳以船漿:長阪為主題,環境寬敞,設有卡位及吧枱座位,坐吧枱可以體驗到廚師用船漿上菜。*此餐廳收取加一服務費。長阪12旬彩席間料理12品(兩人$936),2客前菜,磯煮鮑魚口感不韌,食落好入味;香煎醬魚,魚皮部份口感香脆,魚肉食落好Juicy,味道鹹鮮;檸檬蜂蜜日本甘薯煮,檸檬蜂蜜的味道更加突出甘薯的香甜。2客先付(跟餐$0),赤貝口感爽脆,八爪魚肉質爽口,採用醋漬調味,味道清新,配料包括有海葡萄、海草、海帶、楓葉辣蘿蔔泥、香蔥。2客御造(跟餐$0),赤身拖羅刺身,肉質色澤粉嫩、完全沒有筋位,油花分佈呈雪花紋,食落魚味濃厚、沒有腥味;北海道海膽,全餐飯最令人驚艷嘅就係依份海膽,口感厚身、Creamy ,食落入口即化,沒有絲毫腥味、臭

*此餐廳收取加一服務費。

2客御造(跟餐$0),赤身拖羅刺身,肉質色澤粉嫩、完全沒有筋位,油花分佈呈雪花紋,食落魚味濃厚、沒有腥味;北海道海膽,全餐飯最令人驚艷嘅就係依份海膽,口感厚身、Creamy ,食落入口即化,沒有絲毫腥味、臭味、苦味,味道清甜、帶點奶香味道;日本帶子刺身,肉質厚嫩,味道鮮甜;炙燒左口魚裙邊刺身,經過炙燒之後,肉質半生熟,魚油被逼出,魚油味道甘香。

2客蒸物(跟餐$0),魚籽醬鵝肝蒸蛋,魚籽醬蒸蛋口感滑溜,食落充滿日式高湯味道,鵝肝食落油脂味濃。

2客食事(跟餐$0),松葉蟹櫻花最中餅,口感類似威化餅,內有松葉蟹蟹肉、魚籽,味道鹹鮮;伊達卷,採用魚蓉、雞蛋、味醂製作,口感紮實,味道鹹甜。

2客味自慢燒物(跟餐$0),自家製燒豆腐,表面鋪滿木魚花、香蔥,口感外酥脆內嫩滑,食落豆味濃香,配以日本甜醬油食用,食落好香口。

2客時令燒魚(跟餐$0),即燒風乾18小時馬友魚,魚皮口感脆卜卜,魚肉肉質鮮嫩、沒有細骨,配以檸檬汁食用,味道更佳,薑芽味道酸甜。

2客天婦羅(跟餐$0),即叫即炸,紫蘇葉廣島蠔天婦羅,肉質肥美,廣島蠔食落充滿肉汁,一咬即刻噴汁;日本北海道溫室南瓜天婦羅,炸衣口感薄脆,南瓜口感綿密,配以蘿蔔蓉、薑蓉、天婦羅沾汁、抹茶鹽食用,味道清爽。

2客燒時令貝(跟餐$0),牛油燒原隻北寄貝,店員於上菜時,會即席現刨日本蜜柑皮於北寄貝上,北寄貝好大隻,肉質厚實,食落充滿鮮味、帶點蜜柑果香味道,配料包括有海鮮菇,最後品嚐一口湯汁,內包含全部食材的精華味道。

2客湯品(跟餐$0),大蜆文甲魚湯,大蜆肉質飽滿,食落好新鮮,魚湯色澤奶白,飲落沒有腥味。

2客釜飯(跟餐$0),櫻花蝦釜飯,採用高湯製作,飯粒粒分明,配以櫻花蝦、雞蛋、洋蔥、紅蘿蔔食用,味道鹹香。

2客甜品(跟餐$0),日式紅豆甜湯燉桃膠,紅豆甜湯口感起沙,甜度適中,內有桃膠,和風小湯圓口感軟糯;吉士忌廉鯛魚燒,口感香脆,略嫌外皮太過厚粉,吉士忌廉奶味香濃;蕨餅,表面鋪有黃豆粉、忌廉,口感煙韌。
  • 甜品
  • 日式紅豆甜湯燉桃膠
  • 吉士忌廉鯛魚燒
  • 蕨餅
2024-12-31 0 瀏覽
今日放工同朋友試吓呢間爐端燒餐廳🤣 今次就叫咗個長板12旬彩席間料理,唔使揀之餘又咩都可以試下🤭 每日既款式都唔同,今日既菜式就好啱我喇🤣🌟磯煮鮑魚、湯葉、魚仔🌟帶子、八爪魚醋物🌟魚子醬鵝肝蒸蛋🌟拖羅蓉最中餅、伊達卷🌟日式醬油燒豆腐🌟燒呑拿魚下巴🌟蓮藕、沙錐魚天婦羅🌟牛油炙燒北寄貝配菇🌟櫻花蝦炒飯🌟蜆湯🌟煙燻丸子紅豆湯、吉士鯛魚燒、蕨餅由冷盤到甜品都有,仲要唔止一款😆磯煮鮑魚煮得好腍😙 醬味好濃😆湯葉即係類似日本既腐皮,好香豆味,加埋wasabi一齊食,更加帶出佢既豆味,而且食落好滑😙魚仔係鹹香味,細骨較多,但係全部可以食既🤣海帶爽口,醬汁係酸鹹既口味🤣 好開胃😙而且刺身好新鮮,帶子好鮮甜😆 八爪魚都好爽口鵝肝好香😍 蒸蛋好滑,配埋一齊多咗口感伊達卷類似玉子燒,加入咗魚漿一齊煎,又甜又香😙呑拿魚下巴好香魚油味😍😍天婦羅配咗抹茶鹽,香口又唔會太鹹北寄貝鮮甜,爽口,食落就知好新鮮櫻花蝦炒飯粒粒分明,有蘿蔔洋蔥等等既配料,調味啱啱好😙蜆湯既蜆肉大隻,有少少酒味

🌟磯煮鮑魚、湯葉、魚仔
🌟帶子、八爪魚醋物
🌟魚子醬鵝肝蒸蛋
🌟拖羅蓉最中餅、伊達卷
🌟日式醬油燒豆腐
🌟燒呑拿魚下巴
🌟蓮藕、沙錐魚天婦羅
🌟牛油炙燒北寄貝配菇
🌟櫻花蝦炒飯
🌟蜆湯
🌟煙燻丸子紅豆湯、吉士鯛魚燒、蕨餅

鵝肝好香😍 蒸蛋好滑,配埋一齊多咗口感
伊達卷類似玉子燒,加入咗魚漿一齊煎,又甜又香😙
呑拿魚下巴好香魚油味😍😍
天婦羅配咗抹茶鹽,香口又唔會太鹹
北寄貝鮮甜,爽口,食落就知好新鮮
櫻花蝦炒飯粒粒分明,有蘿蔔洋蔥等等既配料,調味啱啱好😙
蜆湯既蜆肉大隻,有少少酒味
✅長阪燒今次呢就同朋友去咗呢一間omakase嘅餐廳餐廳總共有兩款唔同嘅套餐每個套餐都會有12道菜而套餐嘅分別在於有一兩道菜係有貴價嘅食材我哋就揀咗一個比較平嘅套餐試吓!🔆長阪12旬彩席間料理  $468🔹前菜係一款有3個少嘅前菜饑煮鮑魚個醬汁有帶少少柚子醋 食落鮑魚暖暖地同腍 好似腐皮嘅日本千葉呢個係一個冷盤 食落好香豆味中間夾咗個Wasabi可以增強佢嗰個口感然後無骨嘅醬魚但係有少少鰹魚汁味嘅魚 食落好似沙甸魚🔹先付帶子八爪魚醋物刺身帶子同埋八爪魚,用咗黑醋汁醃製食落酸酸地好開胃!🔹刺身左目魚 帶子 &海膽帶子上面有個昆布漬夾埋一齊食嘅 可以帶出帶子嘅鮮味左目魚亦都好新鮮,一啲都唔腥至於個海膽,簡直就係冇得頂😍😍平時唔多鍾意食海膽嘅我都覺得佢好鮮甜!🔹蒸物魚子醬鵝肝蒸蛋使用咗高湯蒸蛋 配上鵝肝 有一陣油脂嘅香味!💛🔹御造最中餅入邊夾咗吞拿魚蓉😀外層脆嘅口感 配搭咗入面綿密嘅呑拿魚蓉 又幾特別喎!伊達卷 就好似玉子燒咁 係壓扁咗嘅玉子燒入邊加咗啲魚蓉 食落好甜!!!🔹味自慢燒物日式醬油燒豆腐兩件豆腐用咗日式醬油慢燒 保留到豆腐嫩滑嘅質感!🔹時令燒魚當日嘅燒魚係吞拿魚下巴 味道足!而且
✅長阪燒
今次呢就同朋友去咗呢一間omakase嘅餐廳
餐廳總共有兩款唔同嘅套餐
每個套餐都會有12道菜
而套餐嘅分別在於有一兩道菜係有貴價嘅食材
我哋就揀咗一個比較平嘅套餐試吓!

🔆長阪12旬彩席間料理  $468

但係有少少鰹魚汁味嘅魚
食落好似沙甸魚

🔹先付
帶子八爪魚醋物
刺身帶子同埋八爪魚,用咗黑醋汁醃製
食落酸酸地好開胃!

🔹刺身
左目魚 帶子 &海膽
帶子上面有個昆布漬夾埋一齊食嘅 可以帶出帶子嘅鮮味
左目魚亦都好新鮮,一啲都唔腥
至於個海膽,簡直就係冇得頂😍😍
平時唔多鍾意食海膽嘅我都覺得佢好鮮甜!

🔹蒸物
魚子醬鵝肝蒸蛋
使用咗高湯蒸蛋 配上鵝肝 有一陣油脂嘅香味!💛

🔹御造
最中餅入邊夾咗吞拿魚蓉😀
外層脆嘅口感 配搭咗入面綿密嘅呑拿魚蓉 又幾特別喎!
伊達卷 就好似玉子燒咁 係壓扁咗嘅玉子燒入邊加咗啲魚蓉
食落好甜!!!

🔹味自慢燒物
日式醬油燒豆腐
兩件豆腐用咗日式醬油慢燒 保留到豆腐嫩滑嘅質感!

🔹時令燒魚
當日嘅燒魚係吞拿魚下巴
味道足!而且吞拿魚嘅魚肉係超嫩滑
仲要係好香吞拿魚油 大滿足

🔹天婦羅
天婦羅沙錐魚&蓮藕
記得要將蘿蔔蓉擺喺天婦羅汁入邊
蓮藕亦都好爽甜啊!

🔹燒時令貝
牛油北寄貝
加咗少少柚子皮,令到成件事冇咁油膩
好重牛油同黑胡椒味😍😍
北寄貝都好酸甜,好彈牙爽口

🔹飯
櫻花蝦炒飯
炒飯除咗櫻花蝦仲有紅蘿蔔同洋蔥

🔹湯
白酒蜆湯
一飲落去就好重白酒味 蜆肉亦都好鮮甜!

🔹甜品
煙燻丸子紅豆湯 吉士鯛魚燒配蕨餅
熱辣辣嘅紅豆湯入邊配咗自家製嘅丸子
食埋個綠茶蕨餅就Perfect啦!

味道: 9/10
賣相: 8.5/10

地址: 旺角砵蘭街189號2樓

最近晚上來到旺角一間特色日本餐廳食晚餐晚市𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞的價位有兩款 價錢都好合理ᜊ長阪燒的裝潢以木質元素為主~配合柔和的燈光 讓人感覺像走進了日本的小酒館 🍶✨💖整體感覺既溫馨又有儀式感特別適合與朋友聚餐或者慶祝特別的日子🥳【長阪𝟏𝟐旬彩席間料理】($𝟒𝟔𝟖 𝐩𝐩.)ꕤ魚乾·磯煮鮑魚·胡瓜漬開胃小菜有香口的魚乾口感滑嫩彈牙的鮑魚 搭配清爽的胡瓜漬ꕤ八爪魚·帆立貝刺身口感彈牙的八爪魚與細膩的帆立貝相得益彰配上醬油昆布明太子 調味剛剛好 正=͟͟͞͞➳❥ꕤ海膽三文魚籽生蠔·帶子·鯛魚鮮甜的海膽加上三文魚籽( ¤̴̶̷̤́ ‧̫̮ ¤̴̶̷̤̀ )搭在充滿海水味的生蠔 讓人讚不絕口帶子和鯛魚則是恰到好處的鮮甜!!!!ꕤ鵝肝魚子醬蒸蛋這道蒸蛋十分滑嫩 加上有鵝肝的濃郁與魚子醬的鹹香交織口感層次分明 暖笠笠的 令人特別滿足✨ꕤ竹輪蛋卷·最中餅竹輪蛋卷口感柔軟 帶微微蛋香最中餅包著滿溢的蟹肉絲及以飛魚籽點綴 正正 ✧⁺⸜(・ ᗜ ・ )⸝⁺✧ꕤ日式醬油漬豆腐香炸外脆內滑嫩的豆腐 搭配醬油的香氣這道菜讓我想起了日本家庭料理的溫暖熱呼呼的 讓人印象深刻꒰◍ˊ◡ˋ꒱੭⁾⁾ 🤎ꕤ炭燒藍鯨吞拿魚吞拿魚的外焦內嫩 炭燒的香氣讓它更加美味簡

最近晚上來到旺角一間特色日本餐廳食晚餐
晚市𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞的價位有兩款 價錢都好合理ᜊ
長阪燒的裝潢以木質元素為主~
配合柔和的燈光 讓人感覺像走進了日本的小酒館 🍶✨
💖整體感覺既溫馨又有儀式感
特別適合與朋友聚餐或者慶祝特別的日子🥳

【長阪𝟏𝟐旬彩席間料理】($𝟒𝟔𝟖 𝐩𝐩.)

ꕤ魚乾·磯煮鮑魚·胡瓜漬

開胃小菜有香口的魚乾
口感滑嫩彈牙的鮑魚 搭配清爽的胡瓜漬

ꕤ八爪魚·帆立貝刺身

口感彈牙的八爪魚與細膩的帆立貝相得益彰
配上醬油昆布明太子 調味剛剛好 正=͟͟͞͞➳❥

ꕤ海膽三文魚籽生蠔·帶子·鯛魚

搭在充滿海水味的生蠔 讓人讚不絕口
帶子和鯛魚則是恰到好處的鮮甜!!!!

ꕤ鵝肝魚子醬蒸蛋

這道菜讓我想起了日本家庭料理的溫暖
熱呼呼的 讓人印象深刻꒰◍ˊ◡ˋ꒱੭⁾⁾ 🤎

ꕤ炭燒藍鯨吞拿魚

吞拿魚的外焦內嫩 炭燒的香氣讓它更加美味
簡單的鹽調味讓魚肉的鮮味充分展現~

ꕤ天婦羅|穴子日本海鰻·日本溫室南瓜

最後甜品有晶瑩剔透的水信玄餅🤍🤍
像果凍一樣 搭配黃豆粉和黑糖糖漿
口感𝐐彈 甜而不膩 加上清爽的果汁
很滿足呢╰(*´︶  `*)╯♡

ꕤ日本白桃梳打 ($𝟑𝟐)
ꕤ提子梳打($𝟑𝟐)

📍 長阪燒 (旺角)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓
2024-12-21 215 瀏覽
最近同朋友去左位於旺角既【長阪燒】食omakase,今次就試左$468一位既長阪12旬彩席間套餐。真係好少地方晚餐有平過500既omakase食,同其他Omakase有少少唔同、魚生刺身比較少、熟食會比較多D。前菜—煮南瓜、磯煮鮑魚、腌瓠瓜:腌瓠瓜非常特別、非常脆口。磯煮鮑魚好軟霖、煮南瓜好甜。先付—帶子、八爪魚:八爪魚好爽脆、帶子好鮮甜。刺身—深海池魚、赤貝、雲丹:赤貝非常鮮甜重海水味、深海池魚肉質嫩滑、雲丹香濃creamy不過有少少腥味。御造—吞拿魚蓉最中餅、玉子燒:玉子燒有D似食緊蜂蜜蛋糕、吞拿魚蓉最中餅好特別、最中餅入面夾左吞拿魚蓉,好有surprise。蒸物—蟹肉三文魚籽蒸蛋:蒸蛋好香高湯味、上面蟹肉同三文魚籽好鮮甜。味自慢燒物—自家製燒豆腐:非常熱辣辣、豆腐外脆内軟,加左醬汁好鮮味。時令燒魚—銀鱈魚西京燒:非常大塊、好滿足。甜甜地、肉質好嫩,好juicy。天婦羅—粟米、紫蘇魚肉:立刻炸起好熱辣辣,兩款都好特別。時令燒貝—粒貝: 會加晚柑皮提味、粒貝非常爽脆鮮甜。湯、飯:飯係菇釜飯加櫻花蝦、都係新鮮煮、所以要D等候時間,加入櫻花蝦、非常惹味。甜品—香蕉朱古力蛋卷、水信玄餅、熱

先付—帶子、八爪魚:八爪魚好爽脆、帶子好鮮甜。

天婦羅—粟米、紫蘇魚肉:立刻炸起好熱辣辣,兩款都好特別。

時令燒貝—粒貝: 會加晚柑皮提味、粒貝非常爽脆鮮甜。

甜品—香蕉朱古力蛋卷、水信玄餅、熱情果梳打:香蕉朱古力蛋卷無咩特別,但水信玄餅不錯,加左黑糖同黃豆粉層次感好足、熱情果梳打上面泡泡for打卡用,好清新。
整體CP值非常高,不過美中不足係因爲煎炸野係外面煮、抽煙做得唔好、所以油煙味好重。
👦🏻今日同老友一早講左食大餐,我地今次黎到位於旺角砵蘭街嘅長阪燒,餐廳主打日式omakase同埋爐端燒,餐廳裝潢新穎,主打日本風,而呢次我地就簡左日式omakase,omakase有兩個價位,分別468$/680$,兩個價位都係提供12品料理,我地簡左468$位既長阪12旬彩席間料理,超級物超所值。🌟磯煮鮑魚·鯖魚·螢光魷魚·南瓜磯煮鮑魚相當入味,口感滑溜,食落完全唔韌口。👦🏻最怕鮑魚食落韌口,而呢隻鮑魚真係完完全全岩哂👦🏻口味,配上醬汁簡直係一流。而鯖魚食落醬汁夠哂入味;南瓜新鮮香甜;螢光魷魚彈牙有咬口!🌟海膽三文魚籽蠔·間白·北海道帶子海膽外表金黃,有光澤,食落仲有creamy既口感,配上蠔肉結實既生蠔🦪,再以三文魚籽作為點綴,成個食落去好fresh。而油甘魚魚肉鮮甜,食落啖啖魚油香;而北海道帶子肉質結實鮮甜,香味十足。🌟蟹肉蒸蛋食落蛋味濃郁,蛋香十足,蟹肉同三文魚籽令本身甜美既蒸蛋更香,更鮮味。🌟燒魚餃燒魚餃魚皮燒得香脆而唔會太乾,食落啖啖魚油香,肉質細嫩,完全唔會有腥味!配上薑芽同檸檬令到成道菜更加鮮味!🌟吞拿魚蓉三文魚籽夾餅·玉子燒吞拿魚蓉肉質肥美香滑,而夾餅就夠哂脆!玉子燒

🌟磯煮鮑魚·鯖魚·螢光魷魚·南瓜

🌟海膽三文魚籽蠔·間白·北海道帶子

🌟蟹肉蒸蛋

🌟燒魚餃

🌟吞拿魚蓉三文魚籽夾餅·玉子燒
吞拿魚蓉肉質肥美香滑,而夾餅就夠哂脆!玉子燒燒得岩岩好,蛋夠嫩滑,食落仲甜甜地👍👍。

🌟鹽燒豆腐
鹽燒豆腐外脆內軟,食落完全唔會鹹淡不均。

🌟天婦羅魚·南瓜
用左魚塊同南瓜以天婦羅既方式去炸,食落口感蘇脆,再配上蘿蔔蓉、抹茶鹽同埋天婦羅汁,完全做到錦上添花既效果!

🌟燒北寄貝
燒北寄貝鮮味十足,貝肉結實,侍應仲會即磨柚子粒灑於北寄貝上,鮮味十足!

🌟櫻花蝦炊飯·蜆肉鯛魚湯
炊飯份量十足,入哂味,上菜前職員仲會用一碗櫻花蝦倒落去幫我地撈埋,好味到頂瓜瓜。而鯛魚湯啖啖飲落都感受到魚既鮮味,亦用左蜆提鮮👍👍。

🌟百香果汁·香蕉朱古力捲蛋·紅豆雪糕咖啡餅
百香果汁絕對岩哂大家打卡post 社交平台,飲落清新香甜;紅豆雪糕配上咖啡餅黎食又係一個唔錯既新體驗;香蕉朱古力捲蛋味道香濃。

平日同媽媽去旺角長阪燒食lunch,中午有個$198「甸彩會席御膳」套餐,有前菜、小食、刺身、壽司、爐端燒、天婦羅、丼飯同甜品!價錢親民食物高質,仲要係咁靚嘅環境下用餐,真係值得推介👍🏻!✨長阪燒三重丼 $128一次過可以食到海膽三文魚籽丼飯、三文魚鯛魚丼飯同吞拿魚蓉丼飯🤩,海膽三文魚子丼飯鮮甜得嚟又唔會腥,呢個價錢性價比真係高!🥢甸彩會席御膳 $198✨前菜;沙律菜同味噌湯✨小食:鮟鱇魚乾同海膽豆腐鮟鱇魚乾口感有啲似鵝肝,入口即化,味道鮮美。海膽豆腐一口size,口感嫩滑帶有淡淡嘅海膽鮮甜。✨特選刺身三點有拖羅、刺身蝦同帶子!拖羅脂肪分佈好似雪花咁,入口即溶,充滿魚油脂嘅甘香。刺身蝦鮮嫩彈牙,蝦頭有豐富嘅蝦膏,鮮甜美味!✨三貫壽司盛合炙燒三文魚壽司燒到表面金黃色,燒到油香出哂嚟,口中瀰漫住三文魚嘅油脂香氣,入口即溶!脆脆嘅紫菜包住滑嫩吞拿魚蓉同醋飯,撒上芝麻粒做點綴,清爽鮮味帶有芝麻香氣!刺身丼飯有三文魚粒、帶子粒同三文魚籽,食起嚟有啖啖鮮味!✨精選爐端燒三品分別有煙肉車厘子卷、豚肉蘆筍卷同燒秋葵,三款都燒到剛好,香口肉嫩嘅豚肉卷住鮮嫩蘆筍,咬落去脆嫩有肉汁!煙肉車厘子卷入口有爆汁感
平日同媽媽去旺角長阪燒食lunch,中午有個$198「甸彩會席御膳」套餐,有前菜、小食、刺身壽司、爐端燒、天婦羅、丼飯同甜品!價錢親民食物高質,仲要係咁靚嘅環境下用餐,真係值得推介👍🏻!

✨長阪燒三重丼 $128

🥢甸彩會席御膳 $198
✨前菜;沙律菜同味噌湯
✨小食:鮟鱇魚乾同海膽豆腐

✨特選刺身三點

✨三貫壽司盛合

✨精選爐端燒三品
分別有煙肉車厘子卷、豚肉蘆筍卷同燒秋葵,三款都燒到剛好,香口肉嫩嘅豚肉卷住鮮嫩蘆筍,咬落去脆嫩有肉汁!煙肉車厘子卷入口有爆汁感,而燒秋葵燒完仍然保留到爽脆口感。

✨雜錦天婦羅
三樣天婦羅有蝦、南瓜同蕃薯,炸皮金黃酥脆,粉漿唔會好厚身。

✨壽喜燒滑蛋牛肉丼
牛肉用壽喜燒煮過好入味,加咗滑嫩嘅雞蛋落去一齊食,令牛肉同飯都充滿蛋香同壽喜燒嘅甜味!

甜品

最後送上一粒雪米糍做飯後甜品❤️

📍 長阪燒
旺角砵蘭街189號2樓
2024-12-12
午餐
2024-12-16 142 瀏覽
今次係第二次同老公來食啦!因爲呢度高性價比,服務不錯。晚市厨師發辦$468/位,十二品料理夠曬,食物質素幾高。服務都好好。前菜:⭐海膽豆腐、璣煮鮑魚、蜜糖象拔蚌沙律刺身:燒馬友、帶子、海膽魚子生蠔海膽鮮甜,生蠔新鮮。🥚鵝肝魚子醬蒸蛋用鳥巢present有心機。蒸蛋嫩滑,鮮美足。⭐伊達卷 咸的卷蛋口感得意。蝦肉夾住餅食都夾。🍢串燒豆腐外脆内滑,點埋燒汁好好味,呢個值得encore~🐟燒三文魚顎位配薑芽好香,油脂超級豐富🦐海老紫蘇葉天婦羅天婦羅皮薄炸得好香脆,紫蘇葉包住海老幾特別,紫蘇葉有獨特的香味。🐟燒時令帆立貝帆立貝爽口彈牙齒,多汁鮮甜👍呢個好食⭐櫻花蝦炒飯+文革魚湯會係你面前拌飯,飯粒比較濕潤但又幾好食。🍎蘋果肉桂蛋卷 、紅豆蓉黃豆粉蕨餅、蘋果汁玉桂卷係日本直送,好味。蕨餅偏好食。📍 長阪燒 (旺角)🌏旺角砵蘭街189號2樓
前菜:⭐海膽豆腐、璣煮鮑魚、蜜糖象拔蚌沙律
刺身:燒馬友、帶子、海膽魚子生蠔
海膽鮮甜,生蠔新鮮。
🥚鵝肝魚子醬蒸蛋
用鳥巢present有心機。蒸蛋嫩滑,鮮美足。
⭐伊達卷
咸的卷蛋口感得意。蝦肉夾住餅食都夾。
🍢串燒豆腐
外脆内滑,點埋燒汁好好味,呢個值得encore~
🐟燒三文魚顎位配薑芽
好香,油脂超級豐富
🦐海老紫蘇葉天婦羅
🐟燒時令帆立貝
帆立貝爽口彈牙齒,多汁鮮甜👍呢個好食
⭐櫻花蝦炒飯+文革魚湯
會係你面前拌飯,飯粒比較濕潤但又幾好食。
🍎蘋果肉桂蛋卷 、紅豆蓉黃豆粉蕨餅、蘋果汁
玉桂卷係日本直送,好味。蕨餅偏好食。
📍 長阪燒 (旺角)
🌏旺角砵蘭街189號2樓