2010-05-30 12 瀏覽
朋友生日飯多數是日本料理或中菜, 特登以食蟹為主則是第一次, 在此先多謝Ada的安排.據侍應哥哥透露, 此店由樓面到廚房都是一家自己人打理, 份外有默契及親切. 佢係大佬, 老闆係細佬. 唔知點解, 我覺得佢兩兄弟好面善, 好似係以前電視或電影見過. 細佬成個有為傑青, 大佬就風趣幽默, 更自稱"殺人不見血", 加上佢果件骷髏頭 T-shirt, 真係俾佢鋸都心甘命抵 黑椒蜜糖雞亦: 好多好香的蜜糖, 用來撈飯都得. 胡椒蜆湯: 魚湯係精華, 好重胡椒, 飲完成個人發滾. 芝心丸, 炸豆腐, 墨魚餅, 九肚魚, 魷魚鬚: 炸粉調得好薄好脆, 芝心丸芝士味濃, 墨魚膠打我彈牙, 而最特別的, 係用來點豆腐的沙律醬, 幾個朋友食出幾種味道, 包括: Wasabi, 香蕉及腐乳等, 經大佬講解後, 先明白原來有橋妙, 但我覺得係商業秘密, 大家想知就去幫襯下啦. 豉油王炒麵: 優質的幼麵散發著淡淡的豉油香, 爽! 通菜: 好味! 胡椒蟹煲: 一串串的胡椒襯托橙紅特大蟹, 賣相極吸引.好老實, 好味還好味, 大家唔夠飽, 厚住面皮問大佬有乜可以飽肚? 大佬奸笑地介紹"黃金海鮮炒飯", 仲

黑椒蜜糖雞亦: 好多好香的蜜糖, 用來撈飯都得.
胡椒蜆湯: 魚湯係精華, 好重胡椒, 飲完成個人發滾.
豉油王炒麵: 優質的幼麵散發著淡淡的豉油香, 爽!
通菜: 好味!
胡椒蟹煲: 一串串的胡椒襯托橙紅特大蟹, 賣相極吸引.

好老實, 好味還好味, 大家唔夠飽, 厚住面皮問大佬有乜可以飽肚? 大佬奸笑地介紹"黃金海鮮炒飯", 仲話會好識做....等左一陣, 佢捧碟飯出黎, Oh My God, 成個兩磅蛋糕咁大, 插夠壽星女生日歲數的臘祝都仲有位剩, 真係可以一開二, 大家情不自禁為大佬拍掌歡呼, 今晚食得好開心!!
2010-05-26
慶祝紀念