Happy New Year 2020!為咗慶祝下新年來臨,我同媽媽一齊去咗試新餐廳!今年係日本過嚟香港開店嘅天婦羅店都有好多間,來自東京的天吉屋連續五度蟬聯日本全國丼聯盟全國丼評比大賽之天丼部門金賞獎,好期待睇吓佢嘅特別之處!店裏面嘅裝修比較簡潔,我哋比安排左坐卡位,員工都非常有禮貌!點餐之後,職員送上牛蒡茶及椰菜絲沙律!牛蒡茶嘅味好濃!沙津菜配柚子汁是非常好的開胃菜,食天婦羅時吃,亦可以幫助去除油膩感呢!仲可以免費任添吃!店內亦提供兩款有漬物:牛蒡及白蘿蔔絲!我自己就非常鍾意牛蒡,佢係原條爽口,好有咬感!媽媽就鍾意白蘿蔔絲,酸甜開胃!我哋揀咗兩款 share!軟殼蟹丼 $158當然要試吓香港限定的軟殼蟹丼,裏面包含皇帝菜、櫻花蝦、軟殼蟹、溫泉蛋、南瓜、茄子同飯。最驚喜嘅係佢哋用咗越南軟殼蟹,比較大隻同埋多肉,蟹肉鮮甜美味!最怕係平時出去食嘅軟殼蟹,根本完全冇肉食!所以我都會推介呢一個丼,真材實料!皇帝菜加上櫻花蝦炸餅,呢個配搭比較特別,喜歡食蔬菜嘅媽媽都好鍾意!配埋流心嘅溫泉蛋,撈埋用日本米煮嘅飯內吃,非常好嘅配搭!天幕御膳 $148此 Set 有三種食法:1) 把炸物蘸上傳統蘿蔔
Happy New Year 2020!

為咗慶祝下新年來臨,我同媽媽一齊去咗試新餐廳!

點餐之後,職員送上牛蒡茶及椰菜絲沙律!
牛蒡茶嘅味好濃!

漬物
店內亦提供兩款有漬物:牛蒡及白蘿蔔絲!
我自己就非常鍾意牛蒡,佢係原條爽口,好有咬感!
媽媽就鍾意白蘿蔔絲,酸甜開胃!

我哋揀咗兩款 share!
軟殼蟹丼

配埋流心嘅溫泉蛋,撈埋用日本米煮嘅飯內吃,非常好嘅配搭!
天幕
天幕御膳

此 Set 有三種食法:
1) 把炸物蘸上傳統蘿蔔泥豉油醬汁吃;
2) 把炸物蓋上米飯,再澆上特製天婦羅醬汁;
3) 灑上紫菜和Wasabi,再倒上鰹魚茶湯製成茶泡飯。

此 set 仲可無限添飯 - 選用了優質嘅北海道七星米!
天婦羅有黑虎蝦、軟殼蟹、海紅鯛配紫蘇葉、什錦炸物(洋蔥和魷魚)、茄子、四季豆、南瓜、炸紫菜。

此 set 適合晒多心嘅我,可以試到好多種不同嘅天婦羅🍤!

天吉屋嘅賣點就係其獨特油粉比例而令炸物變得口感爽脆而不膩!佢係即叫即炸,所以趁佢熱嘅時候食,確實係感到脆口而唔算膩!

黑虎蝦好大隻,仲有兩大隻!皮脆而肉質鮮甜。
紫蘇葉包住紅綢魚肉亦有驚喜,硬身嘅紫蘇葉同埋柔軟嘅魚肉,加埋一齊亦好夾!
炸紫菜都係我嘅至愛,炸到乾身又超脆薄!

佢嘅丼飯都幾大份,我哋都食唔晒佢比嘅飯呢!
相信就算係男仔都一定會夠食!

大部份食材都係嚟自日本,質素有保證。
價錢都係百幾蚊一個set,性價比都很好!
2020-01-09
5 分鐘 (堂食)
漬物
天幕