2024-04-02
天后多野食係人都知但就唔多人識去天后威非路道搵食嗰度有間主打食蠔嘅Sooo Oyster 呢晚就同朋友去chill下食生蠔🦪飲白酒~ 餐廳每日都有主推嘅生蠔、小食同主食~~生蠔就當然係最新鮮美味嘅🤤而且店內仲設有蠔櫃,嚴控溫度保持新鮮👍🏻除咗生蠔,仲有其他海鮮,i.e. 麵包蟹、蜆、龍蝦等等!哎喲,樣樣都想食!最後喺店主介紹下揀咗4款生蠔同一款蜆~ 🕰️順時針由食過去,味道由淡至濃:🦪 Saldanha Bay(South Africa) 蠔味較淡,肉質軟滑,由佢食起就岩晒~🦪 Castle Black 蠔肉肥美,海水味豐富,蠔味充足,裙邊爽脆🦪 Ostra Regal (France) 味道豐富有層次,入口有海水味,然後有鮮甜嘅果香味,圓潤飽滿且爽口🦪 Gillardeau (France)海水味重,鮮甜口感鮮甜且富有層次,肉質肥厚,口感爽脆鮮甜且結實有彈性🐚 Cherry Stone Clam 車厘蜆車厘蜆質鮮味濃,有濃濃的金屬味,吃到尾聲又滲出甘甜味,滋味~🫔《 So Crispy Roll 💲178 》加咗松露油香噴噴,薄脆嘅卷皮包住雜菌同ham,有咸香,即焗好香脆可口~餐廳都
天后多野食係人都知
但就唔多人識去天后威非路道搵食
嗰度有間主打食蠔嘅Sooo Oyster
餐廳每日都有主推嘅生蠔、小食同主食~~
生蠔就當然係最新鮮美味嘅🤤
最後喺店主介紹下揀咗4款生蠔同一款蜆~
蠔味較淡,肉質軟滑,由佢食起就岩晒~
🦪 Castle Black
蠔肉肥美,海水味豐富,蠔味充足,裙邊爽脆
🦪 Gillardeau (France)
🫔《 So Crispy Roll 💲178 》
我地嗌咗白桃梳打同white wine~🍸
🍝《 寬麵.牛肩肉.香草.櫻桃番茄醬汁💲178 》
本身係意式吸管麵,但呢晚轉咗寬麵,都好正~
牛肩肉香軟份量多,櫻桃番茄醬汁開胃,配寬麵掛汁好味,加埋香草仲香~
餐廳仲有甜品架~不過我地飽咗無嗌
下次試吓先~