2019-09-22
朋友住係天后附近,所以發現咗呢間隱世私房菜。平時d私房菜都夠神秘,但呢間係化身咗一間家具店,就咁行過完全唔會發現原來係餐廳!由於係內街唔會話好吵,而且每次接待客人有限,所以服務同用餐環境都好好。開放式廚房可以見到廚師準備緊料理,聞到食物陣陣飄香,真係好吸引。外面睇以為係傢私舖,坐低會發現感覺好homey,店內裝潢偏向家庭風。簡約嘅裝潢配搭黑色檯布好有特色,同埋張檯好大唔會有擠迫感,比較闊落。唔會好似普通餐廳咁刀叉都就住擺驚阻到隔離。對於選擇困難者黎講,最正就係唔洗揀食咩!廚師幫我地搭配咗5 courses。(我見隔離檯都同我地一樣)是日starter主角係番茄,真係夠驚喜。唔同熟度同品種嘅番茄有唔同嘅口感同酸度加上甜甜地嘅桃真係絕配,個sauce係醋同橄欖油,mix得好好,原來簡簡單單嘅番茄都可以咁千變萬化,佩服廚師嘅創意。龍蝦肉上面有兩片花瓣,淨係賣相都好吸引呀。個龍蝦湯好濃郁,蝦肉熟度啱啱好,咬落有d彈牙👍🏻👍🏻如果有人唔鍾意食菇,呢道菜可能令妳改觀。杏鮑菇本來菇味就比較淡,香煎完更加爽口菇味都比個汁蓋過,加上配菜都好refreshing,十分開胃主菜係香煎西班牙豬排伴蜜桃,豬肉
是日starter主角係番茄,真係夠驚喜。唔同熟度同品種嘅番茄有唔同嘅口感同酸度加上甜甜地嘅桃真係絕配,個sauce係醋同橄欖油,mix得好好,原來簡簡單單嘅番茄都可以咁千變萬化,佩服廚師嘅創意。 龍蝦肉上面有兩片花瓣,淨係賣相都好吸引呀。個龍蝦湯好濃郁,蝦肉熟度啱啱好,咬落有d彈牙👍🏻👍🏻
主菜係香煎西班牙豬排伴蜜桃,豬肉肥瘦均勻,熟度適中,很嫩口。美中不足係有少少過油,但同蜜桃一起入口就還好。 廚師話比我地知甜品係豆腐花,但食落口感好幼滑。面層嘅cream加上豆腐花同桂花薑汁真係絕配,仲滑過山水豆腐花,食完一碗都唔夠,好想食多碗呀 充滿驚喜嘅fusion私房菜,果然係大隱於市,有機會再去試,提提大家記得預約先。