餐廳食物不錯,可惜上菜時間實在拖得太慢太慢…和朋友來吃生日飯,6點開始等了一段時間就上了前菜脆脆的魚生刺身沙拉第二道前菜是聖子沙律…等了半小時南瓜湯…又等了半小時,而且不夠熱蟹肉配蘿蔔沙律…然後又等了半小時…上了這個risotto…朋友已經等到飽了….還未上主菜由六點到晚上10點,一直不停等不知道是廚師不夠人….還是怎樣,總之每道菜之間就是不停的等待我這是一邊吃一邊寫的食評….朋友已經吃到打哈欠….. 酒已經喝光了…. 主菜還未上…由六點開始,現在已經10點,主菜還未上….希望餐廳可以考慮一下上菜時間加快一點否則食客都睡着了,主菜還未上 zzzzz
餐廳食物不錯,可惜上菜時間實在拖得太慢太慢…

和朋友來吃生日飯,6點開始

等了一段時間就上了前菜

脆脆的魚生刺身沙拉

第二道前菜是聖子沙律…等了半小時

南瓜湯…又等了半小時,而且不夠熱

蟹肉配蘿蔔沙律…

然後又等了半小時…上了這個risotto…
朋友已經等到飽了….
還未上主菜

由六點到晚上10點,一直不停等

我這是一邊吃一邊寫的食評….

希望餐廳可以考慮一下上菜時間加快一點

否則食客都睡着了,主菜還未上 zzzzz

2023-11-19
📍地址: 天后天后廟道9號地舖✿😋味道😋:5/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:5/5✿👀賣相👀:5/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段:Dinner 18:30 ↞ ✦✧ 呢間位於天后「Anytime Catering」開咗大約4年嘅私房菜,由大廚兼老闆 Dxx Pang 親自主理,做咗大約12年嘅高級廚師上門到會,以及專業餐飲業工程服務,所以呢間私房菜有一定嘅水準。—————————————————————🧾$880位 + 10% service charge<<<<<<< WELCOME BITE>>>>>>>🔴🟡🟠🍅❝ Rainbow Tomatoes ❞ ☞ 用左唔同款色嘅蕃茄仔,加埋ricotta cheese同埋一粒粒嘅Cheddar cheese,有小小酸酸甜甜再加埋芝士嘅咸味,不過呢個就唔算好特別。⚪️🐟❝ Salmon tartare ❞ ❀Parmesan forms , salmon roe, cucumber , Parmesan chips ☞ 呢
📍地址: 天后天后廟道9號地舖

<<<<<<< WELCOME BITE>>>>>>>

🔴🟡🟠🍅❝ Rainbow Tomatoes ❞

Rainbow Tomatoes

⚪️🐟❝ Salmon tartare ❞

☞ 呢個係蘋果沙律,用咗三文魚他他,而上面啲白色foam係Yogurt嚟嘅,加咗橙味去調製,而入面仲加咗三文魚籽同埋洋蔥🧅,提升左口感,上面仲加咗一啲白色小花同埋綠色嘅葉點綴,外表都幾靚。

Salmon tartare

🦪🦞🦐❝ Oyster seafood chowder ❞

☞ 呢個龍蝦湯真係超級出色,用咗啲蝦頭整成嘅,而且啲蝦肉好爽嫩,個湯嘅味道都好濃,好有鮮味,上面仲加咗魚子醬,將個湯更加昇華,淨係上枱已經聞到好香嘅龍蝦味。

Oyster seafood chowder

🦀🥧❝ Crab meat tart ❞

❀ Grand marnier sea urchin forms

☞ 呢一個蟹肉撻,用咗啲蟹膏泡沫同埋蟹肉整成嘅,個泡沫仲加入咗一啲唔辣嘅辣粉,個底部仲加咗牛油果,食落好夾,連個tart都喺即刻炸出嚟,好出色!

Crab meat tart

🌿 ❝ Tempura Sea urchin ❞

❀ Japanese Sea urchin, Harissa sauce

☞ 呢一個「天婦羅海膽」嘅擺盤已經好吸睛,喺用咗北海道嘅海膽,配埋鬆脆嘅天婦羅,入面用咗紫蘇葉包住熟嘅海膽,充滿口感嘅同時有鮮甜香滑嘅感覺,旁邊仲配左一個唔辣嘅辣汁,再加上意大利嘅黑醋,味蕾頓時升華!十分之出色!

Tempura Sea urchin

<<<<<<< MAIN COURSE >>>>>>>

🍄 ❝ Grilled mushrooms ❞

☞ 呢個大烤菇,睇落個樣唔算好吸引,但係食落又係唔錯,喺主菜之前上嘅,for兩個人share,個烤菇好鮮甜,而且上面加咗好濃嘅芝士🧀️。

Grilled mushrooms

🐮🥩❝ Roasted Australia Wagyu Beef Tenderloin Steak ❞

❀ roasted broccoli honey glaze, red wine reduction

🦞🦞Grilled Australia lobster《Extra+$200》
❀Honey glad Broccoli , Salmon roe sauce

☞ 呢個主菜真係超級出色,首先呢個澳洲和牛柳輕輕煎香表面,鎖住咗啲肉汁,肉質細嫩軟腍多汁,而且仲好香牛味,簡單用咗香草同埋蒜一齊煎,再配埋慢煮嘅紅酒汁同埋西蘭花,香而不膩;另外仲加咗錢要龍蝦,而呢個龍蝦喺澳洲空運返香港,殼薄而且多肉,龍蝦肉好有彈性,口感爽口彈牙,而且鮮甜嫩滑,呢個配搭加埋就係無敵!

<<<<<<< DESSERT>>>>>>>

⚪️🍨❝ Tofu custard ❞

❀ osmanthus paste, ginger-tofu form, black sugar

☞ 呢個薑汁豆腐花簡直令人喜出望外,將一個簡單嘅豆腐花變成一個令人垂涎三尺嘅甜品,用咗奶、芝士同埋薑汁打成嘅foam,加埋一啲雲呢拿籽同埋黑糖合桃做配搭,而且豆腐花幼滑,口感非常之豐富,令人一試難忘。

Tofua custard

🍰 ❝Today’s special ❞

☞ 最後呢個驚喜係一個 Earl Grey 蛋糕,外表已經好吸引,食落仲係好濃烈嘅伯爵茶味道,想像唔到點樣可以做到咁濃烈嘅伯爵茶。

Earl Grey cake

🫖 ❝ 貴州高山石阡紅茶❞

☞ 為咗配上伯爵茶蛋糕,大廚仲炮製左呢個石阡紅茶,呢個茶係冇咖啡因嘅,仲可以幫助消滯,所以作為一個總結就一流,而且個茶喺抗氧化,所以大廚極力推介!😂😂

貴州高山石阡紅茶
Earl Grey cake
貴州高山石阡紅茶
  • Grilled Australia lobster
2023-03-10 793 瀏覽
Western OmakaseWe booked this place to farewell a colleague, the food was amazingly good. Other colleagues had already booked their next dinner. The chief also runs private cooking lessons.
Razor  Clam
Crab  /  Sea Uchin
Tomato  fish  soup
Under  preparation
Grilled  broccoli    With  Lobster     Tail
Shrimp  Ollie  ollo  spaghetti
  • Charred  broccoli
2023-02-05 782 瀏覽
咁岩得閒今晚同好友相約去左天后食fine dining @anytime.catering 廚師發辦以下嘅菜式~首先有兩道Welcome bites 第一道Welcome bites 底層墨魚汁曲奇中間牛油果沙律,上面配上味增蒜頭,入口很特又有層次第二道Welcome bites加拿大海膽和醬油漬三文魚子,上面是開心果醬煙三文魚卷再上紅菜頭汁三文魚,石榴配玫瑰士多啤梨汁,砂糖吉配果仁,個醬配三文魚幾夾幾特別👍🏻南瓜湯先上蜜糖焗既南瓜,上面有開心果同曲奇,最後加返南瓜湯,湯整得很入味又很滑蟹肉tart手拆蟹肉tart牛油果醬帶有芥茉味薯仔千層酥底下薯仔千層酥,煙既哦穴子配炸西米上面係黑蒜醬,好香脆的底估唔到這個組合好夾,食落很大層澳洲和牛西冷排澳洲和牛西冷配菜印度咖喱西蘭花蕃茄仔牛排好林肉質鮮嫩可口西班牙乳豬西班牙乳豬上面加有柿帶有車厘子醬,再配菜印度咖喱西蘭花蕃茄仔玉桂蘋果卷配自家製雲呢拿雪糕即點即整,很香口很有玉桂味,而且唔係好甜,雪糕好味又細滑

第二道Welcome bites
加拿大海膽和醬油漬三文魚子,上面是開心果醬

煙三文魚卷

澳洲和牛西冷配菜印度咖喱西蘭花蕃茄仔
牛排好林肉質鮮嫩可口

西班牙乳豬

玉桂蘋果卷配自家製雲呢拿雪糕
即點即整,很香口很有玉桂味,而且唔係好甜,雪糕好味又細滑
2023-02-04
2023-02-04 534 瀏覽
今日去左天后廟道食fine dine.有以下幾道菜!Welcome bites 幾新穎,最鐘意北海道海膽1. 墨魚汁曲奇帶有牛油果沙律味增蒜頭🧄2. 加拿大海膽 醬油漬三文魚子上面是開心果醬之後到紅菜頭汁三文魚,石榴配玫瑰士多啤梨汁,砂糖吉配果仁 ,口感豐富!蜜糖焗既南瓜有開心果同曲奇加埋南瓜湯絕佩手拆蟹肉撻牛油果醬芥茉味,辣辣哋幾Refresh穴子薯仔千層酥配炸西米上面係黑蒜醬又另一口味佩塔,廚師有度過至於澳洲和牛西冷,配菜印度咖喱西蘭花蕃茄仔同西班牙乳豬,上面有柿,車厘子醬配菜印度咖喱西蘭花蕃茄仔,味道岩岩好,不油膩!最後甜品肉桂蘋果卷配自家製雲呢拿雪糕,鬆脆可口,雪糕不是太甜!食素人仕岩曬啦!
今日去左天后廟道食fine dine.

有以下幾道菜!
Welcome bites 幾新穎,最鐘意北海道海膽

1. 墨魚汁曲奇帶有牛油果沙律味增蒜頭🧄
2. 加拿大海膽 醬油漬三文魚子
上面是開心果醬

之後到

蜜糖焗既南瓜有開心果同曲奇
加埋南瓜湯絕佩

手拆蟹肉撻牛油果醬芥茉味,辣辣哋幾Refresh

2022-09-21 668 瀏覽
天后一間法國私房菜,餐廳環境佈置似出租廚房,我地今晚食左個6 course既晚餐。Welcome Bite係玫瑰醋蕃茄,加上白酒啫喱,酸酸甜甜味道幾清新好開胃。牛油果蟹肉卷牛油果蟹肉卷配上北海道海膽加埋海膽汁,入口好有層次感,配搭得好好。法式洋蔥湯法式洋蔥湯配左片巴馬臣芝士,用左半個洋蔥殼黎裝個湯幾特別,焦糖色的洋蔥湯香濃無比,芝士燒得金黃香脆。魷魚刺身麵配水煮魷魚用魷魚刺身切條做左個麵,上面再加上比較幼的水煮魷魚,加埋個aglio olio soy sauce味道唔錯。香煎西班牙豬鞍扒西蘭花加左辣汁同蜜糖,味道偏甜,豬鞍扒熟嘅程度啱啱好,而且肥瘦適中,好有咬口亦唔會過熟。鵝肝多士鵝肝煎得外脆甘香,加埋塊多士卜卜脆,香口又好味!士多啤梨摩絲蛋糕士多啤梨果醬配士多啤梨雪葩,配搭非常唔錯。

Welcome Bite係玫瑰醋蕃茄,加上白酒啫喱,
酸酸甜甜味道幾清新好開胃。

牛油果蟹肉卷

法式洋蔥湯

魷魚刺身麵配水煮魷魚

香煎西班牙豬鞍扒

鵝肝多士
鵝肝煎得外脆甘香,加埋塊多士卜卜脆,香口又好味!

士多啤梨摩絲蛋糕
士多啤梨果醬配士多啤梨雪葩,配搭非常唔錯。
2022-09-21 356 瀏覽
今次去到天后食法國菜,私房菜式既fine dining真係第一次試,餐廳以開放式廚房裝修,可以見到廚師好用心烹調和會傳來陣陣香氣,令你不禁垂涎欲滴。Welcome Bite蕃茄先用玫瑰醋調味,配上白酒啫喱,味道酸酸甜甜,可先清清味蕾。Avocado Crab Meat Roll牛油果蟹肉卷用北海道海膽同蟹肉製成,再伴上海膽汁,味道鮮味無比,用了鮮花作點綴,簡直是視覺與味覺的享受。Traditional French Onion Soup法式洋蔥湯用了洋蔥殼盛載著,打卡度一流,入口濃濃的洋蔥香甜味,配上金黃香脆的巴馬臣芝士,蘸湯吃有另一番風味。Sashimi Squid ‘Noodles’ & Poached Squid廚師用刺身魷魚同水煮魷魚切成一條條當作成‘麵’,刺身魷魚口感黏稠,水煮魷魚爽口彈牙,一啖就有雙重口感,簡直無得彈,再加埋個aglio olio soy sauce提升鮮味。Pan- Roasted Australia Wagyu Beef Tenderloin和牛封門柳肉輕輕煎香表面,鎖住了肉汁,肉質細嫩。Goose Liver With Toast鵝肝煎得非常香口,油脂

Avocado Crab Meat Roll

Traditional French Onion Soup

廚師刺身魷魚同水煮魷魚切成一條條當作成‘麵’,刺身魷魚口感黏稠,水煮魷魚爽口彈牙,一啖就有雙重口感,簡直無得彈,再加埋個aglio olio soy sauce提升鮮味。

和牛封門柳肉輕輕煎香表面,鎖住了肉汁,肉質細嫩。

Goose Liver With Toast
鵝肝煎得非常香口,油脂甘香無比,入口即溶,多士入口香脆,口感增次豐富。

Strawberry Mousse Cake
朱古力蛋糕配士多啤梨果醬,再跟士多啤梨雪葩,酸酸甜甜有助消滯。
!今次係我同男朋友第一次去試食,聽好多人話值得一試就book左7點兩位。          我地果日仲有兩檯4人,可能我地早到,一入去嘅感覺唔錯,但餐廳非常之逼窄,其他客人到齊之後隔離所有人嘅聲音都非常之大每一句都聽得清清楚楚!!開放式廚房係我鐘意嘅位,可以睇到廚師盡心準備緊野食,係好有feel嘅一件事。不過!到左主食之前,成個環境都係煎野嘅油煙味,體感溫度直接升高開始出汗!!我係室內,但出汗!!          跟住講返正題,野食。首先每一道餸好似乞衣咁,每人得個細細一舊,我自認係女仔黎講食得多嘅。可能我未食過咁高級嘅野,唔知我食緊分子料理定法國餐廳。湯就得兩口咁多嘅分量,主食我唔食牛就撿左豬。就連主食都係得好少!叉燒咁大嘅size數落得5塊,跟住就直接到甜品。食物質素非常差!每一道餸幾乎都係煎唔係就焗爐焗就算,擺盤係幾靚嘅,但就真係冇乜特別...最後我已經唔好意思話唔飽,畢竟男朋友請我食。不得不讚嘅係服務生,會時刻關注我地啲水杯,不停幫我地倒水。不過後面先知道!原來一支水都要78蚊!真係高級...出面賣緊30蚊4支...個主廚一開始好客氣咁都會問我地啲野好唔好食丫,都幾有笑口。到

跟住講返正題,野食。首先每一道餸好似乞衣咁,每人得個細細一舊,我自認係女仔黎講食得多嘅。可能我未食過咁高級嘅野,唔知我食緊分子料理定法國餐廳。湯就得兩口咁多嘅分量,主食我唔食牛就撿左豬。就連主食都係得好少!叉燒咁大嘅size數落得5塊,跟住就直接到甜品。食物質素非常差!每一道餸幾乎都係煎唔係就焗爐焗就算,擺盤係幾靚嘅,但就真係冇乜特別...最後我已經唔好意思話唔飽,畢竟男朋友請我食。不得不讚嘅係服務生,會時刻關注我地啲水杯,不停幫我地倒水。不過後面先知道!原來一支水都要78蚊!真係高級...出面賣緊30蚊4支...個主廚一開始好客氣咁都會問我地啲野好唔好食丫,都幾有笑口。到後面好似變左個人咁,係隔離檯大大聲吹水,又同佢地飲酒,完全再冇理過我地。

食完買單偷望到賬單,兩個人差唔多2千5。我嚇左一跳,7道料理兩個人竟然食左2千蚊!!?水都飲左百幾蚊?係未我太窮了定物價貴左咁多。對唔住,我寧願食千幾蚊位中環嘅omakase好過。下次一定唔會再黎了,真係唔抵食。
2022-05-25
2022-07-22 319 瀏覽
媽媽們難得一齊出街又唔洗湊仔,緊係要book定間靚餐廳,去享受食物🤩我同天天媽媽揀左天后一間小店,食個fine dining,與其話係fine dining,我覺得呢度更加似西式私房菜😍Welcome Bite一黎到首先食個好refreshing 既蔬菜tart 清一清口喉,重啟我地既味蕾,呢個tart媽媽好鍾意,因為佢既顏色好靚Rainbow Tomatoes用左唔好款色既小蕃茄,加埋ricotta cheese,酸酸甜甜帶點咸香,好好味Grilled Tiger Prawn Spicy & Sour Soup呢個湯既擺盤好有誠意,原隻虎蝦上碟,加埋落湯入面食,味道非常之夾,個湯有小小辣辣地,有點泰式既感覺😍好新穎Grilled Japanese Tuna Salad用左中拖羅,燒到半熟,好肥美🥰好鮮甜Red Shrimp Tartare媽媽最中意既一道菜,因為佢呢隻紅蝦超級大隻,好鮮味🤩而且配合埋啲薄脆米餅,多重口感🥳Smokey Grilled Eel主菜我地要左兩個唔同款大家share食,可以試多啲😍呢個比較接受日本菜既燒日本鰻魚,好肥味,食落爽口,係好上剩既鰻魚Slow Co

Rainbow Tomatoes

Grilled Japanese Tuna Salad
用左中拖羅,燒到半熟,好肥美🥰好鮮甜

Red Shrimp Tartare

Smokey Grilled Eel

Slow Cooked Guineafowl
慢煮珍珠雞,平時我地飲茶食既珍珠雞就食得多,呢隻竟然真係雞黎既,仲好嫩滑添😋

Tofu Custard
甜品我地叫左薑汁豆腐花,同出邊食嘅豆腐花好大分別,因為佢呢個食落去仲有焦糖燉蛋嘅感覺🤩
辛苦咗成個禮拜🥹,weekend約埋好朋友一齊去食餐好嘅扮下靚去chill chill 💃食私房法國菜 🤩🤩開胃前菜 🌽🥕🍠賣相已經好吸引彩色疏菜紫薯泥脆脆tart皮👍👍彩虹🌈蕃茄梅子sauce 每一種顏色嘅蕃茄都有不同嘅味道有啲甜度較高有d偏酸又有d超濃郁蕃茄味😍加上梅子汁更加帶出不同蕃茄既特點配埋Chardonnay白酒味道超夾🥂酸辣湯配🦐虎蝦檸檬🍋爆珠燒大蝦勁多蝦膏,蝦身煮到半生熟鮮甜彈牙酸辣湯勁刺激Risotto 變左脆片配🦐紅蝦tart tare,平時risotto 多數放在main course,好鬼飽肚平時我多數唔會揀😆。今次放喺appetiser再加埋開胃tartare改變晒我平時都對risotto飽肚嘅概念,效果🤭超乎預期煎半熟中Toro 🐟配碟裝飾豆葉竟然有一陣辛辣味配搭三文魚子同吞拿魚一齊有意想不到既味道🤤燒厚切日本鱔😍燒到燶邊又不苦既脆皮配上濃厚醬汁入口超香口鱔肉勁彈牙又肥味一d泥味都無,唔好魚既媽媽都食哂成塊烤珍珠雞 🐓雞皮香脆,肉汁勁多 最欣賞佢配既黑桑子sauce充滿濃郁果香🌈黑糖焦糖脆脆果仁薑汁豆腐花🍨整個清清淡淡既甜品完美結尾又差足電返去再繼續湊仔返工
辛苦咗成個禮拜🥹,weekend約埋好朋友一齊去食餐好嘅

扮下靚去chill chill 💃食私房法國菜 🤩🤩

彩虹🌈蕃茄梅子sauce
每一種顏色嘅蕃茄都有不同嘅味道
配埋Chardonnay白酒味道超夾🥂

酸辣湯配🦐虎蝦檸檬🍋爆珠
燒大蝦勁多蝦膏,蝦身煮到半生熟鮮甜彈牙
酸辣湯勁刺激

整個清清淡淡既甜品完美結尾

又差足電返去再繼續湊仔返工日子😝😝
4K
2022-07-01 798 瀏覽
噚(30-6-2022 Thur)晚成條team farewell男同事FY喺呢喥食晚飯,我哋事前已揀晒菜色,老闆TL話7道菜已經好夠,咁就要咗每位$980.00嘅7道菜dinner,我哋就只係嚟到坐低就有得食.1. Welcome Bite芝士粒同火腿,鹹火腿混埋唔太鹹芝士粒食,啱啱好,送酒亦一流.2. Hamachi Ceviche檸檬汁腌油甘魚沙律是日用咗三文魚代替,店員話將面嗰塊脆脆壓爛混埋下面嘅三文魚青瓜一齊食.呢個味道調較得啱啱好,三文魚好新鮮好味.味道:5分3. Lobster Bisque法式龍蝦湯上枱時,先俾客人睇見件龍蝦雲吞,然後加香濃龍蝦湯,龍蝦肉爽口鮮美,龍蝦湯嘅稠杰度亦啱啱好.味道:5分4. Beef Tartare & Summer Black Truffle黑松露牛肉他他下面有舊薯仔,食落,薯仔煎到脆口,估佢唔到.味道:5分5. Pan-fried Crab Cake上面嘅紫甘藍酸酸甜甜咁,好開胃;蟹肉餅成件都係蟹肉,值回票價.味道:5分6.主菜,有Roasted Australia Wagyu Tomahawk, Pan-fried Spain Pork
我哋就只係嚟到坐低就有得食.

1. Welcome Bite

2. Hamachi Ceviche檸檬汁腌油甘魚沙律

3. Lobster Bisque法式龍蝦湯
上枱時,先俾客人睇見件龍蝦雲吞,
然後加香濃龍蝦湯,
龍蝦肉爽口鮮美,
Lobster Bisque法式龍蝦湯
龍蝦湯嘅稠杰度亦啱啱好.

黑松露牛肉他他
下面有舊薯仔,食落,薯仔煎到脆口,
估佢唔到.

5. Pan-fried Crab Cake
Pan-fried Crab Cake
上面嘅紫甘藍酸酸甜甜咁,好開胃;蟹肉餅成件都係蟹肉,
值回票價.
味道:5分

6.主菜,有Roasted Australia Wagyu Tomahawk, Pan-fried Spain Pork Collar同Grilled King Prawn揀,我揀咗Pan-fried Spain Pork Collar
四件都係厚切,加上加咗港式嘅芝麻蔥油,
Pan-fried Spain Pork Collar
豬梅頭口感爽口札實,唔油膩.
味道:4.5分

7. 甜品,有Tofu Custard同Tiramisu揀,我揀Tofu Custard
Tofu Custard
呢個係豆腐上面加上薑黑糖同杏仁脆脆,將平時食豆腐花嘅糖漿變成固體,真係諗到.口感有軟滑有脆口,亦唔太甜,唔錯.
味道:4.5分

價錢:
我冇計酒水,只連加一,每位$1,078.00.

題外話: 咁啱我4月中同老公嚟過對面O既天后廟逛時,見到呢間餐廳,嗰時已經諗呢間唔平,估唔到個半月後就有得嚟食,好幸福呀!
2022-06-30
2021-12-01 882 瀏覽
今日同仔仔行街…見到咁有情調既餐廳..就入左黎食下野啦!呢度環境優美,又夠寬敞!仲好有歐美嘅特色!加上可以見到廚師喺度煮嘢食,咁就確保佢哋用嘅嘢係新鮮嘅!望住佢哋煮嘢食都好舒服㗎!lunch 時間,我地order左少少野食!Baked Portobello mushrooms大大嚿嘅蘑菇,曾經焗過同埋上面鋪咗好新鮮嘅蔬菜,靚之餘仲好好味!而且仲好健康!正宗色香味俱全Welcome bite and chef canapés青瓜上嘅芝士,大家可以平衡到嘅味道!一啖咬落去口感豐富!另外一個係將蘑菇切碎放在焗過嘅麵包上,雖然一啖但係口感極之豐富!而且唔會覺得好熱氣!Kid’s pasta for free佢係兒童版嘅卡邦尼義大利意粉!聞落去好香嘅芝士味道!食落去好清新!完全唔覺得太重味,好適合小朋友同埋喜歡食清淡嘅朋友食!今日少少哋嗌住咁多先!我見到可以飲下紅酒傾吓計!下次要帶埋老公,食下唔同野!再過下二人世界
今日同仔仔行街…見到咁有情調既餐廳..就入左黎食下野啦!

lunch 時間,我地order左少少野食!
Baked Portobello mushrooms

Welcome bite and chef canapés

Kid’s pasta for free

2021-11-22 623 瀏覽
我諗大家應該同我一樣食日式Omakase就食得多,但我西餐嘅Omakase就真係少食啦,今日就同朋友來天后食西餐私房菜。舖內環境佈置都相當有品味及好啱打卡,而舖門口環境佈置都好唔錯。而我最鐘意係佢地果Open Kitchen可以一路同睇住大廚烹調美食之餘,又可以同下大廚交流下菜式。薯仔牛肉他他果薯仔切到好似千層咁同埋大廚好細心慢火炸薯仔,而果牛肉他他果味道好好味,再配上韓式泡菜令到果牛肉他他味有少少微辣好開胃。法式洋蔥湯第一眼見到果湯器皿係用果洋蔥來承載真係好有心思同靚。而洋蔥底下加左海鹽來定位真係好有心思,果湯味道好香濃加埋啲巴馬臣芝士碎令到果湯味道更豐富。主菜主菜就係牛肉意粉,我最愛佢果意粉質地整到剛剛好,有咬口加上牛肉好重牛味,好正。甜品甜品係自家製薑汁豆腐配上焦糖胡桃,味道唔太甜加上好香豆味及配上啲焦糖胡桃真係好正,大廚送左佢自家製果水果焦糖脆脆,果焦糖脆脆勁好味。

薯仔牛肉他他

法式洋蔥湯

主菜

甜品
餐廳細細但可以望住廚師煮野前菜都勁有心思💛feel 到廚師好用心用青瓜做底的前菜好開胃另外仲有魚子醬配cream 用左pancake做底,夠晒特別👍🏻👍🏻Tuna他他配魚籽賣相好靚仲有新鮮即炸的網紋脆片烤法國鴿子配鵝肝多士鴿子配埋洋蔥鴿肝醬同烤櫻桃非常入味鵝肝多士入口溶化的感覺好正😋龍蝦湯好重龍蝦味碟邊仲有龍蝦肉🤩主菜糖醋伊比利亞豬肉🐷呢塊黑毛豬口感勁似叉燒再配上大麥、黃瓜沙拉、迷迭香汁烤和牛上肋🐮和牛肥瘦適中,好重牛味5成熟剛剛好,肉質粉嫩多汁2款主菜都配上烤西蘭花食落會辣辣地,因為有西班牙辣椒醬甜品薑汁豆腐花中式甜品都可以整到好西式有脆卜卜嘅合桃果仁混合薑汁豆腐花食特別有口感,層次好豐富而且以豆腐花作為成餐飯的結尾好健康

餐廳細細但可以望住廚師煮野
前菜都勁有心思💛feel 到廚師好用心
用青瓜做底的前菜好開胃
另外仲有魚子醬配cream
用左pancake做底,夠晒特別👍🏻👍🏻

Tuna他他配魚籽

碟邊仲有龍蝦肉🤩

主菜
糖醋伊比利亞豬肉🐷
呢塊黑毛豬口感勁似叉燒
再配上大麥、黃瓜沙拉、迷迭香汁

烤和牛上肋🐮
和牛肥瘦適中,好重牛味
5成熟剛剛好,肉質粉嫩多汁

2款主菜都配上烤西蘭花
食落會辣辣地,因為有西班牙辣椒醬

甜品
薑汁豆腐花
中式甜品都可以整到好西式
有脆卜卜嘅合桃果仁混合薑汁豆腐花食
特別有口感,層次好豐富
而且以豆腐花作為成餐飯的結尾好健康
2021-09-15 689 瀏覽
適逢周末, 去嘆個fine dinning浪漫一吓先! 私房菜式嘅fine dinning都係第一次試, 裝修別緻, 配合昏暗嘅燈光, 特顯高貴氣派! 當晚有四台客人, 檯與檯既空間十分充足, 私隱度高. 先來個welcome bite, 特別喜歡龍蝦沙律鬆餅, 食完好開胃, 為豐盛嘅一晚揭開序幕! 再來是一道海膽Custard, 鮮味嘅海膽配上魚子醬再加上Custard一齊放入口, 非常滿足. 接著海鮮湯亦好有心思, 碟邊配上燒蝦, 可以一蝦兩食, 浸湯或分開食都有不同口感. 然後就到了全晚我最驚喜既菜式, 為何驚喜? 因為大廚將一道非常格式化,平平無奇嘅白酒煮青口, 煮得富有獨特風格. 除了加入大量白酒外, 亦加上Rosemary調味, 頓時變得不平凡, 令我們吃得津津有味. 我也忍不住連醬汁也全部喝乾! 主菜方面,我們點了乳鴿及和牛排, 中式乳鴿相信大家就食得多, 原來西式嘅煮法亦別有一番風味, 煮香兩邊, 然後入面既肉保持五成熟, 既有鴿嘅香味,又不失內裏嘅嫩滑口感. 最後的甜品當然沒有令我倆失望, 大廚告訴我們, 第一次來的客人都會安排這道signature dessert. 薑汁豆腐花上面加上新鮮打成的氣泡, 除外觀好看, 食落亦更有層次感, 內裏亦有果仁點綴. 就算食到好飽都忍唔住清晒全碗. 這間餐廳值得推介的其中一個原因係佢地嘅open kitchen, 除了可以令客人欣賞煮食流程及不用擔心衛生情況外, 一邊嗅著下一道菜嘅香味, 一邊等待, 令人對每道菜式更加想入非非. 順帶一提嘅係他們不收開瓶費, 和只要有足夠人數亦可安排包場, 絕對係一個別出生面嘅地點來聚會或舉行慶祝活動啊!!