2011-09-26
呢期師傅一個禮拜都梗有一至兩日會喺天后呢頭出沒, 既然蒲得呢個環頭, 就少不免要食下野! 其實師傅一向對呢個環頭冇咩認識, 更惶論有咩好食呢? 所以就隨著己意, 四圍逛, 四圍試, 看看有甚麼吸引就入去填飽個肚! 上星期師傅就揀左呢間食店作為師傅嘅天后第一擊!去到門口, 見到都有唔少食客在排隊, 師傅心諗唔係咁爆呀, 再探頭入去一看, 發覺店內並唔多人, 食客只係在輪候外帶, 但直覺告訴師傅呢間食店應該唔少料, 於是入內坐底, 再望下有咩好食!其實望咩鬼, 入得黎呢類食店, 師傅就會變得好鬼專一, 所以求其望下個餐牌就同個伙計哥哥落單, 而揀選的當然係師傅最愛的叉燒飯; 師傅仲千叮萬囑一定要半肥半瘦, 再順便問下係咩例湯, 其實係咩例湯都唔重要, 皆因師傅心裡早己確定要飲例湯, 所以師傅唔記得用咩煲啲咩喇!落完單又未食得咪四圍瞄下, 發覺地方都光猛清潔, 感覺十分舒服! 等左唔使好耐, 例湯同叉燒飯已經同時放喺師傅面前, 睇見最愛嘅叉燒依然容光煥發, 應肥的則肥, 應瘦的亦則瘦, 真係令師傅愛不惜口; 但齋睇唔食似乎唔合乎經濟和成本效益, 所以師傅就好快咁將一件叉燒放入口, 發覺叉燒燒
落完單又未食得咪四圍瞄下, 發覺地方都光猛清潔, 感覺十分舒服! 等左唔使好耐, 例湯同叉燒飯已經同時放喺師傅面前, 睇見最愛嘅叉燒依然容光煥發, 應肥的則肥, 應瘦的亦則瘦, 真係令師傅愛不惜口; 但齋睇唔食似乎唔合乎經濟和成本效益, 所以師傅就好快咁將一件叉燒放入口, 發覺叉燒燒得並唔乾身, 肉身鬆軟並不韌身, 仲要有少少蜜味, 甜甜地, 加上賣相唔會太紅, 絕唔會有一種誇張嘅感覺, 整體而言真的不錯!
叉燒飯伴碟亦有幾條青綠的芥蘭, 入口鮮甜爽嫩, 絕對冇渣, 令師傅好有叫碟油菜嘅衝動! 最後例湯就夠清甜, 煲得好夠火喉, 絕不似一般的例水, 加上冇任何味精, 湯料亦足, 真的不錯, 師傅絕對同意食家 “Gourmet KC”嘅說法, 例湯更好!
總括黎講食物質素相當不俗, 環境清潔光猛, 服務亦友善, 價錢就好大眾化, 廿三蚊一碟單拼飯, 加多碗例湯都係六蚊, 三十蚊唔使喺天后區食到晚餐, 呢個抵食度師傅覺得滿分呀! 師傅喺天后第一擊嘅開局看來不錯, 期待第二擊亦能大旺收場! 笑臉絕對值得一比, 而且師傅肯定會再黎!