2024-11-17
踏入11月,天氣稍為下降,可以食返啲熱辣辣嘅食物暖身,除咗打邊爐之外就係食燒肉,今晚就決定同朋友去呢間燒肉店食燒肉。西塔路太太呢間係大陸人氣排隊燒肉店,內地主要係用傳統炭爐甚有風味,不過香港只用返一般嘅電爐係有點可惜,不過佢另一個賣點係啲醬料同埋肉類都係唔錯,肉類都多選擇,就好似特色肥牛和特色瘦牛,肥牛會有多少少油脂所以口感冇咁乾身,已瘦牛則已爽口為主,兩種口感都各有特色。可以單點或者叫套餐悉隨專便。我們叫了食物後,服務員隨後遞上自家製的東北特色芝麻醬,加入醬油、蔥花等攪勻,蘸上牛肉一齊食,有種似花生醬與芝麻之間的口感,比平時只係點豉油來得更加特別。厚切五花肉幾好食,因為又有肉和脂肪各佔一定嘅比例,呢種平衡嘅口感好有咬口。至於另外一樣牛五花烤扇貝,將肉和扇貝一起烤,混和來一起吃,多重口感層次都唔同。整體食物不俗,服務亦到位,不錯。
整體食物不俗,服務亦到位,不錯。