2016-05-22 575 瀏覽
自從天盛商場裝修之後都未嚟過,原來已經開咗幾間新餐廳。呢晚先試試西餐。之前响葵芳都有食過茜廊 (而家已經冇咗),當時冇乜深刻印象,但今次令我有所改觀。呢晚我同奶奶兩個人食,叫咗兩個晚餐分享,呢個係跟餐的忌廉粟米湯,望落有啲似南瓜湯,味道中規中矩,唔算好出色。跟餐雜菜沙律都係中規中矩,但值得一讚反而係佢嗰片香脆的蒜蓉包,唔冧但又唔會過硬,而且充滿蒜香,而家講返起都想再食。因為之前响Bricklane食過個黑松露薯條之後對呢個菜式念念不忘,所以今次試吓呢度嘅黑松露薯條啦!味道唔錯!薯條夠粗又唔淋,醬汁雖然唔夠Bricklane出色但都合格。不過一定要趁熱食。我一個人都食咗差唔多4份3呢,罪過,罪過。(P.S.呢個係散叫嘅)晚餐主菜之一係美國牛柳拼薯菜,賣相唔錯,不過切開咗之後就有啲失望喇,皆因我地要求7成熟,但係切開見到仲係紅彤彤的,即刻叫職員幫手換咗佢,跟住都好在廚房再煎熟多少少,然後再拼過碟牛柳俾我地,肉汁尚存,總算力挽狂欄。另一個主菜係芝士焗虎蝦烤菇蒜片欖油天使麵,呢個主菜最好食係個麵同埋個烤菇,味道不太濃,天使麵條條彈牙。咁隻蝦呢?佢嘅調味係好嘅,但係肉質就唔夠新鮮,可惜。跟餐仲有
粟米忌廉湯 (跟餐)
雜菜沙律及蒜蓉包(跟餐)
黑松露香脆薯條
美國牛柳拼薯菜 (晚餐)
芝士焗虎蝦烤菇蒜片欖油天使麵(晚餐)

跟餐仲有餐飲,奶奶叫咗個咖啡話好好飲,我叫咗個凍檸茶少冰,但係嚟到都冇少到...(飲品冇相,唔好意思!)
另外順帶一提就係,呢隻碗係我地要嚟分享食物,佢外表好靚,但其實暗藏污垢,呢方面要改善一下。

總括嚟講係會再嚟,起碼而家想食西餐唔駛走到元朗先有得食,Yeah!
題外話/補充資料: 等位時取票系統有啲delay,按咗人數要等10秒左右先有票出,初初仲以為佢失靈添...希望遲吓有改善啦!
2016-05-21
15 分鐘 (堂食)
雜菜沙律及蒜蓉包(跟餐)
黑松露香脆薯條
芝士焗虎蝦烤菇蒜片欖油天使麵(晚餐)
  • 黑松露薯條