螢火

Hotaru
雖然而家停咗晚市, 但就黎放假加上農曆新年都想搵下好野食😝 最近黎到尖沙咀呢間- 螢火, 佢係一間日式鐵板燒 x omakase嘅餐廳而家疫情禁晚市期間, 6點前都可以食到原先嘅晚市套餐, 仲有7折添, 即刻好抵呀!🤩平時食高質嘅晚市鐵板燒都極少見到一千落樓, 而家竟然可以平咁多食到😳😳不過更希望疫情盡快過去, 可以快D回復正常!講返餐廳先, 一入去已經見到成幅牆嘅螢幕天燈, 員工主動過黎比部tablet你, 可以寫低你想天燈顯示嘅願意送出, 就會顯示係牆上, 幾得意呀😆🌟鮑魚鐵板燒套餐 ($1190 一位, 期間限定7折晚市套餐) 🌟套餐包括有麻醬沙津、蒸蛋、清酒煮蜆、汁煮白鱈魚、南非鮑魚、日本A5和牛簿燒、櫻花蝦炒飯、炒野菜、味噌湯同甜品🔹蒸蛋師父係鐵板上面即席蒸蛋,蛋香好出好滑, 上面加上魚子醬食到另一層次嘅味道~🔸南非鮑魚黎到主角"南非鮑魚",足足有手掌咁大隻嘅鮑魚,份量十足👍🏻師父先用高湯輕輕煮下,再用牛油煎熟,食落非常彈牙,好有咬口,而且有陣陣海水鮮味,加埋蝦膏醬同黑松露醬兩種配搭,更加有唔同口味😋🔹清酒煮蜆都好出色, 好清甜有鮮味, 肉質都嫩, 我連汁都當湯咁都飲埋大半🤣
雖然而家停咗晚市, 但就黎放假加上農曆新年都想搵下好野食😝

不過更希望疫情盡快過去, 可以快D回復正常!

🌟鮑魚鐵板燒套餐 ($1190 一位, 期間限定7折晚市套餐) [7.9/10分]🌟

🔹蒸蛋
蒸蛋

🔸南非鮑魚
南非鮑魚

🔹清酒煮蜆
都好出色, 好清甜有鮮味, 肉質都嫩, 我連汁都當湯咁都飲埋大半🤣🤣
清酒煮蜆

🔸汁煮白鱈魚
師父先將魚皮去咗再壓平,整成薄脆件碟。再將用牛油白酒煎到岩岩好肉質非常嫩滑嘅白鱈魚加入洋蔥汁,清甜嘅湯汁令魚肉更加鮮味,加埋薄脆就更有口感,值得一試😁

🔹薄燒A5和牛
黎到最重要嘅菜式🤩,師父先將切粒嘅蒜同洋蔥炒到金黃,再加入切粒大蔥炒熟作為餡料,再將輕輕燒熟仲有淡淡油香嘅薄燒和牛包住餡料,肉汁同蔥蒜混合,非常惹味,仲有日式芥末可更添風味。配菜仲有炒過嘅羽衣金藍,去左青草味之後同和牛都好夾,仲有助消化😆😆
薄燒A5和牛

🔸櫻花蝦炒飯
炒飯粒粒分明, 上面加上一隻脆邊嘅日本蛋,拮開將蛋黃混合炒飯, 好香濃😍

🔹甜品
我揀咗雪糕, 有綠茶同紅豆, 我當然揀綠茶啦, 一D都唔麻夫, 奶味同綠茶味都唔會太淡或太濃, 質地幾幼滑, 成餐食完飽到夜晚都唔洗食😂☺️
炒野菜
2022-01-16