2019-07-31 192 瀏覽
今日突然間收到老闆既信息:「大家番左工既番屋企啦,就黎掛八號波。」然後,當然唔會想浪費左個天降之假日啦!為左氹父母開心,就問問佢地出唔出到黎沙田試下Pici啦 (我地先前已經講過呢間餐廳好多次,今次終於有機會) 點知佢地又好難得地可以出到黎~佢地開店時間係11:30AM,知道一般食肆未掛九號都唔會提早收工,內心都有D凳佢地慘。不過,佢地既笑容﹑工作表現同待客態度好友善,(表面上)唔覺得佢地因為冇得放假而失落。呢樣野我好appreciate.講到食,我地learnt menu就準備入戲玉喇:一開始就會有一個細細既紙袋裝住4塊包,然後個server會問我地想唔想要olive oil and balsamic vinegar. 父母都係第一次試呢個Combination, 當然唔可以錯過Italian tradition啦。當初我阿爸驚油膩,但係試過之後,佢surprised塊包食落去好香,少少酸,而個包係室溫偏暖,聞落好香麥味。相信呢間店所選用既麵粉係靚既。包crust有薄薄既麵粉,當沾上左vinaigrette,麵包好似海綿咁索曬啲精華,味道有層次感:麥香﹑輕微既果香﹑橄欖油既濕潤略帶苦
講到食,我地learnt menu就準備入戲玉喇:
bread
一開始就會有一個細細既紙袋裝住4塊包,然後個server會問我地想唔想要olive oil and balsamic vinegar. 父母都係第一次試呢個Combination, 當然唔可以錯過Italian tradition啦。當初我阿爸驚油膩,但係試過之後,佢surprised塊包食落去好香,少少酸,而個包係室溫偏暖,聞落好香麥味。相信呢間店所選用既麵粉係靚既。包crust有薄薄既麵粉,當沾上左vinaigrette,麵包好似海綿咁索曬啲精華,味道有層次感:麥香﹑輕微既果香﹑橄欖油既濕潤略帶苦甘隨而意大利香醋既酸甜味平衡左個苦味。呢個配塔反而令到成個包好特別,簡單卻豐富。

食完塊包當然會口乾乾地。呢杯冰茶係個lunch到包埋,叫左走冰,我地三個為呢次難得既聚餐碰碰杯!CHEERS!
等到大約5分鐘,3個starters繼而上桌:

1. Beef Carpaccio: 我地想要啲特別既菜,從來只食7成熟既父母就第一次食生牛肉。係底就係一層平既牛肉,上面就放左arugula再shaved parmesan係面,最後有自家製既lemon dressing。令到成個starter清新而唔腥,肉質軟而不爛,嫩而不膩。Arugula食落「嗦嗦」聲,再加上parmesan既咸香味,成碟好快KO左。

2. Garden Salad: 為左意大利粉,要啲清新既開始當然唔少得vegetable intake~個salad比我想像中大份,三個人分岩岩好。入面有escarole, endive, arugula, radicchio, cherry tomatoes and parmesan. 我最鐘意既係佢唔會好似傳統既水果沙律撈埋啲mayonnaise咁,而係viniagrette.真真正正既清新就是健康既選擇。
3. Soup: 我通常唔會叫餐湯,但係呢間restaurant令我感覺佢地好多野都會自家製,所以gave it a shot.呢個湯以cauliflower做base,飲落綿滑,上面既almonds同herbs令到個湯好香。濃郁既cream令到湯身厚左,不過始終creamy既湯唔係好岩我口味。但係我飲得出呢用心去煮,要令到個湯咁綿係要多D工序。
Okay okay, here we go! 我地既意粉黎啦!

1. Chitarra: 以墨汁做既幼意粉,海鮮包括:baby octopus and squid. 隻汁以tomato做base, 有少少辣,佢地用呢隻汁黎炆過啲海鮮,仲有微微既酒香味 —— 開胃惹味。

2. Tagliolini: 意粉既粗幼同Chitarra一樣,white truffle sauce好creamy,上面既black truffles好香,食落濃郁既truffle umami係精萃!入面仲有乾蔥爆香過,令到隻sauce唔會只有單一既香味。我個人就唔係好食到creamy既野,所以食既時候有個次序。不過,比起其他出面食既白汁,呢隻sauce已經相對冇咁膩。而且,佢個香味真係無法抵擋,就算係creamy都要繼續食!值得一試!

3. Fettuccine: 呢碟就係闊意粉,較為有咬口且彈性。豬肉碎好霖,仲留有肉味。雖然望苟似係平平無奇既肉醬意粉,但係佢隻汁並食唔出市售既ketchup,唔厚身唔甜而係新鮮蕃茄熬過而成既汁。上面仲有少少parmesan,令到成個意粉都昇華。呢碟好適合一啲偏好傳統口味既人士,因為呢碟意粉係進階版既肉醬意粉!
進食之間,有幾位servers黎問我地覺得D食物點,仲會時不時同我地開玩笑。令到進食既過程好開心,好有活力,笑聲連連。
最後,當然唔少得甜品~既然第一次黎,兩隻甜品都要試!

(左)panna cotta & (右)tiramisu
Panna cotta面頭有D果粒,食落似係raspberry,酸酸甜甜偏酸,果味重。再夾埋奶凍一齊食就唔會太過酸。雖然我成日話creamy既野唔係好受到,但係mousse, pudding, cake, etc 既creamy我接受到多D,可能係凍食既關係啦~佢既奶味好濃郁,覺得佢比whole milk更濃。我之前食過既panna cotta整到好似果凍咁既質地,但Pici整得好軟滑,唔會過肥膩。
Tiramisu比我預期有差距。我以為佢會係一件件蛋糕咁上,點知都係杯入面serve上黎。佢上面有sprinkled granulated sugar,可能為左客人食面頭既cocoa powder時唔會只有苦味掛。但係個custard好軟滑,係底就有一層cake soaked with coffee,令到成個甜品甜而不膩,甜中帶苦既combination係我至愛。
甜品為此聚餐畫上完美的句號。突如而來的假日,難得的聚餐,出乎意料之外的美味。呢個午餐仲唔係天降的?
題外話/補充資料: As we love the bread so much, we were curious about if there would have extra charge for additional bread. One of the servers said $10 for each serving, but another one just gave them to us for free. It was confusing.
2019-07-31
15 分鐘 (堂食)
午餐
bread