是日本來計劃到郊外一遊,但天氣不似預期般美好,做個負責小市民,唯有留番喺市區啦...懷舊一下,來一趟追憶童年回憶市區遊。首站由黃大仙出發向上行,到了竹園南邨時大少肚仔餓,係都要食碗麵先肯繼續行...睇完餐牌見平平地就坐底食,點知一見碗麵,其實係全天候下午茶價食正餐喎,我點了紫菜五寶米,而大少就食牛腩河($22咋),五寶米三款丸每樣一粒,魚皮餃一粒,魚片有兩片,紫菜多,米粉份量超夠,唔會只得兩啖,湯味道剛好,唔過鹹唔味精,應該係自家煲製的。食了一件牛腩,入味唔散唔碎,夠大件,真心唔似$22蚊貨式,令我更懷念黃大仙同慈雲山的美味地區食物呢😍下一站,鳳凰村及慈雲山,感恩因壞天氣而改變活動,呢餐係好開始!🍀

紫菜五寶米

牛腩河