2021-11-18
由搭𨋢直上103酒店大堂再轉電梯到天龍軒,都如預期般的氣場,由在廂房等待着直到被領進位,都是禮貌周周。座落大海景,食住飯,香港的確少數餐廳可以有,見到身旁有一枱只坐住一個熟客,就只呢個景已完勝了。1️⃣3️⃣3️⃣0️⃣ Signature Tasting Menu🐉天龍獻粹 梅子醬鱔片、蜜燒西班牙黑豚叉燒、窩貼大蝦多士鱔片熱而醬濃,肉身鮮;不過略嫌梅子醬蓋了魚的鮮。黑豚叉燒很香腍,呢個係signature,唔係日日有,建議要提早預訂,大蝦多士香脆,中規中矩。🐉花雕蛋白蒸蟹鉗賣相精緻,蟹鉗厚肉多身,伴花雕蛋白很夾。🐉原個椰皇花膠燉雞呢個啤子大愛,湯好夠熱,濃濃雞湯有椰子嘅清香,花膠厚身軟腍,雞肉用髀位,食到呢到已很飽很滿足🤤(對,飽左了)🐉生扣澳洲鮮鮑魚鮑魚夠大夠厚,伴蠔油食好入味。🐉炸酸洋蔥法國鴨腿灼螺花幾欣賞鴨腿,煮得很好食,食質不腍散,但又唔難咬喎,炸酸洋蔥幾特別,有點解漏。🐉金盞荷芹雲耳炒虎茸菌清新煮荷蘭豆同菌,保持水準。🐉魚湯星斑薑味糯米飯 第一次食湯糯米飯,講真實在太飽,食唔晒;其實星斑幾香,個人覺得呢個係溫和嘅餸,但如果轉炒糯米飯更加吸引,因湯煮糯米飯係食唔出糯米本身嘅煙韌😢🐉天龍甜品
🐉天龍獻粹
梅子醬鱔片、蜜燒西班牙黑豚叉燒、窩貼大蝦多士
🐉花雕蛋白蒸蟹鉗
賣相精緻,蟹鉗厚肉多身,伴花雕蛋白很夾。
🐉原個椰皇花膠燉雞
🐉生扣澳洲鮮鮑魚
鮑魚夠大夠厚,伴蠔油食好入味。
🐉炸酸洋蔥法國鴨腿灼螺花
🐉金盞荷芹雲耳炒虎茸菌
清新煮荷蘭豆同菌,保持水準。
🐉魚湯星斑薑味糯米飯
🐉天龍甜品薈萃
香芒楊枝甘露、玉桂蘋果酥
香芒楊枝甘露完勝了!無得輸!
🐉壽包 、香檳🍾️不錯🤗🤗
食完呢餐我覺得肚皮好沉重,8道菜對女生嚟講係比較艱難完成,除非身邊有男士,否則可食佢5道菜品嚐。
呢一餐飯不經不覺食咗兩個幾鐘,天龍軒幾適合想食中菜又想靜靜地沉思或同蜜友悄悄相處嘅地方。