2024-12-25
呢日經過太古城見到兩個大大嘅人形紙牌,原來係一間日式餐廳🇯🇵係由兩個日本人主理,唔同種類嘅日本料理入面都有得食,例如炸豬扒、鍋物、刺身、串燒等等😆和牛壽喜鍋配稻庭烏冬 $198凍凍哋嘅天氣最啱食啲暖笠笠嘅鍋物🔥呢個壽喜燒火鍋嘅材料都好豐富,拎埋嚟嘅時候比碟牛肉嘅份量嚇親🫣竟然有成二十塊,而個鍋入邊本身都有滿滿嘅蔬菜,例如紅蘿蔔、大蔥、香菇等等🥬食到最尾仲可以加埋滑捋捋嘅稻庭烏冬入去煮,索滿晒入面嘅醬汁精華😝吉列豬排定食 $148呢度嘅吉列豬扒採用低溫二段油炸方式,可以保持肉質柔軟之餘,仲可以令外層更加金黃香脆😗而佢哋用嘅豬肉都大有來頭,係日本嘅三元豚🐷定食除咗大大件炸豬扒之外,仲有芝麻豆腐、沙律、麵豉湯同白飯,而且佢哋嘅炸豬扒醬汁都係自家製,酸酸甜甜咁,好啱點炸嘢食😎焗蟹肉配黃金多士條 $88呢款小食有驚喜!兜仔入面係焗到好香嘅蟹膏加蟹肉🦀入口帶啲creamy嘅感覺,多士已經焗到每條都脆卜卜,食完覺得唔夠喉😆自家製西京味噌焦糖布甸 $48味噌湯就飲得多,用味噌整嘅甜品就真係好少見🤣佢嘅質感唔係好似布甸,反而有啲似雪糕🍨面頭加咗一層味噌醬,入口真係食到啲味噌味,又唔會覺得鹹,完全冇違和感
和牛壽喜鍋配稻庭烏冬 $198
吉列豬排定食 $148
焗蟹肉配黃金多士條 $88
自家製西京味噌焦糖布甸 $48
味噌湯就飲得多,用味噌整嘅甜品就真係好少見🤣佢嘅質感唔係好似布甸,反而有啲似雪糕🍨面頭加咗一層味噌醬,入口真係食到啲味噌味,又唔會覺得鹹,完全冇違和感😛