2024-03-18
太子有間食羊嘅專門店,除咗有羊腩煲之外,仲有好多唔同用羊整嘅菜式,而且佢哋嘅羊係用內蒙古進口嘅羊肉砂鍋羊肉粉 $58羊肉粉以砂鍋裝住,可以保持到個溫度,湯底係羊肉湯,飲完唔會口渴,入面加入咗唔少芫荽,啱晒芫荽控,我哋揀咗要粗糯米粉,口感幾特別,煙煙韌韌咁,配料方面就有一片片嘅羊肉,亦都有啲羊肉係連住塊皮,同埋仲有白蘿蔔、豆卜、雲耳等等,都幾豐富羊肉餃子(7隻) $48呢度無論灼餃、蒸餃同煎餃都係同價,我哋就揀咗蒸餃,餃子每隻都漲卜卜,記得要襯熱食,一咬開會爆汁出嚟,入面嘅羊肉餡就加入咗韮菜,所以啲韮菜味會蓋過咗少少羊味手抓羊排 $258羊排係連住骨嘅部位,份量中規中矩,亦都有啲比較近羊腩位置,非常邪惡,值得一讚嘅係啲羊肉已經煮到好腍,好輕易就可以同啲骨分離,羊排本身嘅調味唔多,跟咗三款調味料,分別係孜然粉、腐乳醬同埋韮菜醬,個人最鍾意韮菜醬加孜然嘅配搭,鹹鹹香香咁
砂鍋羊肉粉 $58
羊肉餃子(7隻) $48