2024-10-31
今日預先訂咗太子一間食蒸海鮮既鋪頭🎏名叫小漁港海鮮舫,未入門口已經比佢出面既大魚缸吸引住👀已經係夜晚八點半🕢但仍然係座無虛席,搞到我都好期待😍今日我哋點咗一個好抵食既$318海鮮套餐,價錢係按人頭計的,幾多個人食就比幾多個人錢,大家唔駛爭~套餐入面包晒我哋想食既海鮮🦞+魚生刺身🐟啱晒我哋又想食又懶嘅人。餐廳第一道菜係一個日式嘅刺身拼盤🍣入面有三文魚🐟油甘魚、希靈魚、北寄貝🐚同埋帶子,出品新鮮,色澤誘人✨跟住落黎第二道菜係蒸海鮮拼盤🥘入面有扇貝,海蝦🦐馬友🐟同埋活鮑魚,餐廳伙記用一個好似越南帽既蓋冚住蒸 8 分鐘🕑扇貝鮮甜,海蝦新鮮,馬友肥到漏油,鮑魚蒸到啱啱好一啲都唔會韌👍第三道菜係貝類🐚,有生蠔🦪、蜆同青口,蒸 5 分鐘🕔青口,生蠔都鮮甜肥美,白蜆一個字正,勁甜勁好食,十個like💖第四道係一整隻生蒸大肉蟹🦀蒸 13 分鐘🕒啖啖肉又鮮甜,仲有蟹膏,侍應姐姐教左我哋一招獨門絕招,用紙巾包住隻蟹鉗,然後用個夾蟹鉗去拍佢,解開夾蟹鉗真正嘅用法!👏第五道菜係一盤雞🐔同埋雜菜(勝瓜、粟米、南瓜、芋頭),蒸 14 分鐘🕓開頭以為只係隻雞,但原來雞下面仲有烏冬,有驚喜!🎉第六道菜,無錯,你無睇錯,
第六道菜,無錯,你無睇錯,係有第六道菜,就係一煲吸收晒日月精華嘅豬骨海鮮粥🥣侍應喺一開頭已經將蟹蓋放咗落去,所以啖粥真係鮮甜到不得了…😍
另外套餐係包埋 1 個小食,同埋兩個飲品,我哋叫左避風塘鮮魷🦑香脆惹味…仲有好幾個小食可以揀,有豬手、炸豆腐、白飯魚等…依度服務好好,全程侍應姐姐服侍,下次要再嚟幫襯😍
評分:最高為5分
治癒度:👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️
抵食度:💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺
@seafoodporthk
小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
太子荔枝角道127-133號地舖
📍太子港鐵站D出口9分鐘路程
#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #太子 #PrinceEdward #香港美食 #香港探店 #太子美食 #Seafood #小漁港 #seafoodportrestaurant #seafoodport #小漁港海鮮舫