2010-04-16 19 瀏覽
四月十三日趁Agnes未開學,同佢到尖沙咀廣東道17號海港城港威商場太子酒店3樓嘅香味屋食自助午餐。 用頭條日報優惠券,有八折,成人大概$150,小童大概$100(其實Openrice有七五折,笨咗!)。 最近做緊春「日」美饌,推介日式食物,不過其他東南亞食品都有少少。 日式食品唔算多亦唔算出色,只係綽頭嘢。 反而我覺得食物種類幾多,價錢亦合理,若無其他選擇都值得一試嘅。冷盤生蠔翡翠螺青口生蠔唔係咁新鮮,失望! 但係見網上圖片應該有另一隻較大嘅,係咪遲咗食晒?日式熱盤和牛鐵板燒:要用枱號牌order,數分鐘後由侍應送上日式咖喱焗魚日式照燒雞日式蒸魚魚卷蒸蛋日式燴牛腩日式炒雜菜和牛鐵板燒,外香內軟,必食!主食壽司、魚生:只有幾款, 三文魚、調魚、池魚和牛炒意粉抹茶烏冬炭烏冬梅烏冬傳統烏冬拉麵印度薄餅配印度咖喱魚柳汁/印度咖喱豆汁生滾粥:要用枱號牌order,數分鐘後由侍應送上,另有豬肉, 雞肉, 素翅, ,魷魚等八種配料壽司、魚生唔太鮮,飯硬;烏冬勁滑,估唔到咁好食;印度薄餅D汁普通,唔覺特别中式熱盤梅菜扣肉金銀蛋時菜椒鹽雞翼翡翠炒牛肉梅菜扣肉一流,好香,正宗五花腩,但係食得多其他

冷盤
生蠔
翡翠螺
青口

日式熱盤
和牛鐵板燒:要用枱號牌order,數分鐘後由侍應送上
日式咖喱焗魚
日式照燒雞
日式蒸魚
魚卷蒸蛋
日式燴牛腩
日式炒雜菜
和牛鐵板燒,外香內軟,必食!

主食壽司、魚生:只有幾款, 三文魚、調魚、池魚
和牛炒意粉
抹茶烏冬
炭烏冬
梅烏冬
傳統烏冬

拉麵
印度薄餅配印度咖喱魚柳汁/印度咖喱豆汁
壽司、魚生唔太鮮,飯硬;
烏冬勁滑,估唔到咁好食;印度薄餅D汁普通,唔覺特别

中式熱盤
梅菜扣肉
金銀蛋時菜
椒鹽雞翼
翡翠炒牛肉
梅菜扣肉一流,好香,正宗五花腩,但係食得多其他就食唔落啦!

印式熱盤
印式天多利雞
印式咖喱羊肉
唔係咁好食,可以唔食

泰式熱盤
泰式蒸魚柳配甜酸汁
靓,其實所有魚都整得唔錯

湯類
冬蔭雞湯
金菇豆腐紫菜麵豉湯
節瓜青紅蘿蔔豬骨湯
冬蔭雞湯無出面正宗嘅冬蔭功湯咁辣,酸酸辣辣,好醒胃

沙律
意式香腸沙津
意枌沙律
鮮果沙律
芝麻茄子沙律
款式雖多,但同其他BUFFET都係大同小異,引唔起我嘅食慾

甜品
日式朱古力布甸
朱古力夾餅
雲呢拿夾餅
鮮果朱古力噴泉
還有很多精美甜品(看圖)
雲呢拿、綠茶、紅莓及咖啡Haagen-Dazs
款式多、味道唔錯,朱古力噴泉同自助整夾餅一定受小朋友歡迎
2010-04-13
  • 和牛鐵板燒 梅菜扣肉 冬蔭雞湯 烏冬