2015-04-20
這天在上環尾吃過漢堡飽後, 向中環方向行, 中途本來是想去大安台的Café Loisl但去到時發現沒有開門, 那裡環境好清靜, 那咖啡店旁邊是一間瑜珈練習室, 當天也休息了, 在這裡做瑜珈練習室可能是一個適合嘅地點但做Café則如果以商業角度封考慮又真的幾癖下, 未幾在開飯網上見到這店果然關門了, 可惜!那天再落番樓梯後經過済公佛見旁邊開了間半開放式的咖啡店, 店的裝修刻意跟大廈的白牆黑窗框統一格調, 店是單邊位相當吸客, 租金想必也不會平易了! 果然蛋糕價位是偏高了點, 以尺寸跟價錢比較的話, 蛋糕款式不算多, 店內中外待應人数也不少, 但賣的食物相對簡單得多, 蛋糕太貴唯有飲野啦!Flat White large $39 Size算係大嘅, 但個拉花花紋就差在埋尾一下, 亦都係大部份嘅通病, 奶都算打得合格, 咖啡味亦比Latte突出,太座嘅Earl Grey $35則茶壺上, 服務方面: 一般!*由於旁邊是済公佛壇, 有時會有d好嘈嘅打鑼聲傳入店內, 同店內嘅歐西音樂成一大對比,十分搞笑, 而今次我們位置在廚房旁, 所以廚房內的音樂也傳到我們耳邊, 廚房不是聽收音機而是許冠傑的"
服務方面: 一般!
*由於旁邊是済公佛壇, 有時會有d好嘈嘅打鑼聲傳入店內, 同店內嘅歐西音樂成一大對比,十分搞笑, 而今次我們位置在廚房旁, 所以廚房內的音樂也傳到我們耳邊, 廚房不是聽收音機而是許冠傑的"金曲"!當天我們的位置氣氛就好像游走於50年代至70年代,十分有趣*