2022-09-21
早幾個星期試過深水埗的好燒式,覺得好好食,所以心思思想再試。上 Openrice 見到旺角有分店,所以就嚟試試。 旺角店的店長一貫地熱情地推介海鮮,終於明白箇中的因由,原來佢哋每天去街市買最靚的海鮮,所以今次嚟就無聖子皇食,話今天聖子皇唔靚,於是就食左蒜蓉燒扇貝及日式汁燒南非鮑魚。不過食落麻麻地,扇貝燒得太熟,鮑魚新鮮,燒得剛好熟,但醬汁似是熟後加上,沒有汁燒的效果。而且二者味道都一般。 牛油金菇包,落左好多牛油,熱辣辣食係幾好味。不過一定要趁熱食。燒日本甜心蕃薯,一般急凍食品燒熱嚟食,一般啦!墨魚丸,汁燒效果唔錯,ok 好味!韮菜、牛油粟米、雞軟骨、雞肉腸,全部都正常好味。燒日式芝士年糕,好正!大多數店都只會炸俾你食,好耐無見過燒的芝士年糕。鹽燒白鱔,材料新鮮,好好味。菠蘿,好甜,好多汁,作為餐後甜品一流! 可能因為期望過高,今次食唔番之前在深水埗食到的好味。整體不能說唔好味,只是有比較,感覺上旺角店的調味好像是欠缺了一些甚麼,若有所失似的。
日式汁燒鮑魚
牛油金菇
燒日本甜心蕃薯,一般急凍食品燒熱嚟食,一般啦!
墨魚丸,汁燒效果唔錯,ok 好味!
韮菜、牛油粟米、雞軟骨、雞肉腸,全部都正常好味。
鹽燒白鱔,材料新鮮,好好味。
菠蘿,好甜,好多汁,作為餐後甜品一流!