2018-02-03
猶記得之前在花園街第一次幫襯摩豆個積及橙雞蛋仔果種驚喜: 每粒雞蛋仔都渾圓飽滿,外脆內軟,足料好味,令人一試難忘。及後夏季至,少咗食佢地當甜品,終於入冬,天寒地凍,到適合再食熱辣辣雞蛋仔的時機,於是就去咗幫襯位置旺角中心既分店。可惜,我後悔了,我應該行多幾步,去花園街總店的。當時係星期五晚八點幾,去到已經賣完最後一底積及橙雞蛋仔,不過唔緊要,我地諗住試新野,咪點個伯爵茶唻食。等待時望到佢既製作過程同製成品,已經感到不妙,啲雞蛋仔既shape同質感望落都不太討好。。。果然,等咗大約五分鐘,我接過份雞蛋仔,一份後悔之情油然而生,我從來冇諗過,摩豆雞蛋仔居然水準會跌到落呢個質素。個雞蛋仔每一個都像扁豆,扁撻撻,淋既,唔脆。明明剛整好,但阿店員吹一陣就入袋俾我地,再加上先天料唔夠,所以明明啱啱整好但都完全冇以前果種飽滿同咬落去有聲既脆感,感覺上似街邊檔擺咗成日然返你嗌就整返熱既貨色,但人地賣八蚊,你賣23 蚊。仲有,佢個雞蛋仔底面係痴唔埋,係好似分個兩邊咁既,我唔知係佢煮得唔夠耐定點,總之我食完之後感覺就係失望同憤怒。一間本來做得咁出色既鋪頭點解可以變成咁都可以賣俾客人既鋪頭,好多都係咁,紅咗
可惜,我後悔了,我應該行多幾步,去花園街總店的。
一間本來做得咁出色既鋪頭點解可以變成咁都可以賣俾客人既鋪頭,好多都係咁,紅咗就不進則退。
我相信客人係知道的,不會一直吃著價錢與質素不符的品牌。
摩豆失去魔力變成什麼,就是一粒普普通通的扁豆