2020-08-17 1167 瀏覽
香港食貴嘢真係好唔值。放假抗疫抗到癡呆,諗住搵啲好東西刺激吓味蕾。呢間曾經以開業後最快速度摘得東京米芝蓮一星的法國餐廳,就趁著放假去品嘗一下。粟米湯,用青森粟米,唔夠甜,配魚子醬和北海道海膽,各有各自己的味道,一啲都唔融和。岩手蠔冇蠔鮮,湯底亦只係死咸味,好彩有啲椰菜絲帶番清新啲嘅味道。宮崎和牛都算入口即溶,但配搭黑松露太搶,浪費晒,個汁亦發揮唔到提味作用。唯獨紅菜頭蟹肉卷叫做好啲,伴碟用了hazelnut snow係第一次食到呢種味道,沙律菜沾滿了紅菜頭嘅菜甜,叫做特別啲,不過蟹肉都係冇鮮味。甜品係湯葉包住pina cotta和鮮桃肉,有啲薑汁,仲有白朱古力餅碎,配搭peach sorbet,啲鮮桃肉應該有層糖水coating,照計依家都仲算係日本桃嘅時令,啲桃食落去一啲refreshing嘅鮮水果感覺都冇,肉質並不是爽脆那種,而是粉糯的口感。東京嘆米芝蓮,同一價錢,同等級同類料理,可以食兩餐(午餐)。
香港食貴嘢真係好唔值。

2020-08-13