2008-03-08 4 瀏覽
近來好想食黑白(芝麻糊豆腐花),見食評有好多人讚呢間的芝麻糊好香好滑,又聽講話呢間在after 5對面的直街開左新分店,於是黎試下,點知...入到去地方闊落乾淨,坐得幾舒服,第一個觀感幾好的。睇餐牌,咦,呢度唔係淨做甜品的,有飯食,心知不妙喇。如果唔係專做一類食物,通常會因食品種類太多以致質素普通。當我碗黑白黎到時,所有期望都破滅了。首先,碗黑白係有好多芝麻糊,豆腐花只得兩片咁大把,食左4-5匙就冇晒;第二o的豆腐花唔滑,亦唔夠豆香;第三係o的芝麻糊雖然稠度適中但唔香,好明顯係用芝麻糊粉煮出黎的。但以上都唔係致命傷,最致命的係俾我食到煮芝麻糊煮得太耐在面頭凝固的半固體的糊,同埋一細舊煮熟左未溶開的芝麻糊粉。失望之餘亦覺自己有o的黑仔>_<