2021-11-08 1025 瀏覽
本身好鍾意食酸菜魚,以前一有機會就去深圳食太二,但兩年前開始唔再北上,之後就好難有機會食到好食嘅酸菜魚,試過好多間都麻麻地。之前睇到好多人推介呢間,話酸菜魚好食,即刻訂位入去試,可能期望太高,所以好失望。食開嘅酸菜魚一般有芽菜、粉條之類,但呢度要另外加錢,每樣$30。因為好鍾意食酸菜魚,所以叫咗全條,有啲後悔,應該叫例牌試咗味先。依家講下酸菜魚嘅兩個靈魂--魚、酸菜,兩樣都唔多合格,魚肉唔夠滑,仲有少少腥味;酸菜唔夠酸、爽,調唔起魚肉嘅鮮味。另外仲叫咗個好多人推介嘅乾鍋田雞,味道係啱嘅,但主角田雞一樣係唔合格,啲肉比較乾,感覺港式大排檔炒嘅好食好多。另外仲叫咗個少油少咸嘅炒菜,但都係好油,冇影到相。因為食辣,所以叫咗兩碗冰粉解辣,不過不失,但$30一碗唔太值。期望越大,失望越大,所以冇下次。

酸菜魚

乾鍋田雞

期望越大,失望越大,所以冇下次。