2023-07-27 439 瀏覽
🍣 #九龍城 #北斗今日孖妹們嚟到九龍城食好嘢☺️ 我哋揀咗「北斗」呢間廚師發板、勁正,必須推薦!🌟 おまかせ 斗 Omakase 🌟($1380)前菜 🪻 黑松露、北海道海膽、紫蘇花、蟹膏豆腐、芝麻醬個豆腐有驚喜! 佢嘅蟹味非常之濃烈,好食🤤 黑松露同海膽都好香,加埋一齊充滿成個口腔,前菜嚟講口感真係好豐富❣️湯品 🍲 蜆湯啱啱食完濃烈嘅前菜,就可以飲一飲呢個清清哋嘅蜆湯清一清口腔繼續食🥳 蜆肉仲超大粒超飽滿!刺身 🐠 北海道帶子、深海池魚、火炙黑睦魚之後嘅刺身,師傅有用不同方式預先製作,非常有誠意🥰 例如北海道帶子用檸檬汁醃製,好清新~ 深海池魚鹹香得宜,加啲山葵仲好食🥳刺身 🦪 北海道紫海膽、富山灣白蝦、黑松露人生第一次食原隻海膽!平時見親啲海膽都係一底一底,第一次見全隻海膽🤩 但佢又唔會好肥膩,比起平時嘅海膽,呢隻北海道紫海膽,加上白蝦,更清新入口好舒服😌!刺身 🍙 大拖羅大拖羅要由師傅手入面拎,好有風味🥰 大拖羅燒咗一陣,逼咗啲油脂出嚟,超香🤪串揚 🍆 京都茄子呢個炸串嘅京都茄子用鹽同胡椒調味過,好香☺️ 而且外脆內軟,茄子肉仲有少少啫喱嘅感覺🥰串揚 🥪 子持昆布呢個「子持昆布」係
🍣 #九龍城 #北斗

🌟 おまかせ 斗 Omakase 🌟($1380)

前菜 🪻 黑松露、北海道海膽、紫蘇花、蟹膏豆腐、芝麻醬

湯品 🍲 蜆湯

刺身 🐠 北海道帶子、深海池魚、火炙黑睦魚

刺身 🦪 北海道紫海膽、富山灣白蝦、黑松露

刺身 🍙 大拖羅

串揚 🍆 京都茄子

串揚 🥪 子持昆布

呢個「子持昆布」係用希靈魚魚籽夾住昆布炸,再舖上鰹魚木同櫻花蝦,香氣撲鼻,口感爽脆🤪

串揚 🥙 九洲鮑魚

跟住一個汁燒鮑魚,鮑魚好飽滿好juicy,擺盤亦都好有氣勢🥳

串揚 🦀 炸紫菜海膽、松葉蟹

海膽好誇張🤤 超肥美🤤 配埋炸紫菜又唔油膩,幾好👍🏻 松蟹蟹超多蟹膏蟹肉!正😄

燒物 🐮 A5神戶和牛

跟住有燒物,就係油脂香好正A5嘅神戶和牛粒,愛不釋手呀😍

食事 🍲 明太子茶漬飯

食到呢度其實已經飽咗! 但茶漬飯又好好味,明太子香香辣辣又好開胃,忍唔住食晒😝

甜品 🍧 靜崗蜜瓜、水果蕃茄

甜品係啲新鮮水果🍈,清新又唔會死甜,完美🥰