2017-03-29 1577 瀏覽
提起尖沙咀亞士厘道,唔少人會諗起酒吧同日本菜,但係對於响貿易公司做過嘅人嚟講,提起亞士厘道係有另一種聯想-位於天星大廈嘅船務公司。回想起做白領跟船務時,幾乎每個星期都會嚟亞士厘道「轉單」,順路落中間道報關。廿年前,亞士厘道冇宜家咁多不同類型食店,唔知幾時開始就發展到好似厚福街咁多嘢食嘅一條食街。亞士厘道嘅Hungry Korean每逢晚市都經常出現排隊人龍,幸好今次女友約我去開餐嘅時間係下午茶,但係依然近八、九成滿座。女友點咗呢個牛肉石鍋飯,簡單嘅蘿蔔絲配青菜加隻生雞蛋,再撈一撈嗰支韓國甜辣醬,卅零蚊响尖沙咀食到一個飯,真係夫復何求?咁嘅價錢亦想當然地唔會食到有驚喜嘅牛肉啦,味道似係廉價任食打邊爐嗰隻美國肥牛嘅走肥版咁囉。豆腐湯跟白飯,湯入面撈得出嚟望到嘅材料有幾件豆腐、切片翠玉瓜、洋蔥、蔥花、一隻蝦仔、一隻青口仔。嗱縱然材料簡單而削,但係啖湯確係飲得出海鮮味,同個辣味仲好爽添。蝦仔、青口仔對我嚟講係用嚟熬湯嘅冇味湯渣,所以我冇食到。翠玉瓜、洋蔥、蔥花浸完辣湯之後係勁好食嘅,而嗰幾件豆腐亦足料新鮮兼滑溜,可惜在缺乏豆味。七蚊一杯嘅熱人參茶,充滿滾熱辣嘅東江水味係意料中事嚟,千祈唔好期望

牛肉石鍋飯
豆腐湯
熱人參茶
七蚊一杯嘅熱人參茶,充滿滾熱辣嘅東江水味係意料中事嚟,千祈唔好期望佢嘅參味可以有幾濃郁。
凍抹茶牛奶
同樣都係七蚊,有抹茶味但係就冇奶味咁囉,同熱參茶比,我會飲呢杯囉。
呢度係可以用八達通付款嘅。
2017-03-29
豆腐湯